Het is half 2 ’s nachts Spaanse tijd. De vierde nacht dat we stand alone staan aan de prachtige kust van Tarifa. Als we een windmolen op het dak zouden hebben, konden we de camper de hele nacht van energie voorzien, want het waait hier hard. De afgelopen dagen heeft Ted naar hartelust kunnen surfen samen met Guido. De aankomende dagen beloven net zulke mooie surfdagen te worden en toch weet ik niet of er gesurfd gaat worden.

Er wordt namelijk weinig geslapen in onze camper momenteel. We hebben een laadprobleem in de camper, wat ervoor zorgt dat we geen energie meer hebben zodra de zon onder gaat. Op zich geen probleem zou je zeggen, waar heb je stroom voor nodig in het donker. Verlichting kan met romantische kaarsjes en koken doe je op gas. Eens! Alleen Ted heeft slaapapneu en die is voor een goede nachtrust afhankelijk van zijn apneu apparaat. En ik eerlijk gezegd ook, want als Ted zonder dat ding in slaap valt, dan snurkt en apneut hij een heel natuurgebied bij elkaar. En je zult begrijpen dat als we geen stroom hebben, dat hij dat apparaat dus ook niet kan gebruiken.

En slapeloze nachten leiden tot energiegebrek en het was juist het gebrek aan energie dat de slapeloze nachten veroorzaakte. Volg je hem nog?

Accu’s stuk of een ander probleem?

Eerlijk gezegd weten we niet wat het probleem is. Overdag zijn de accu’s keurig opgeladen door de zon en kunnen we overal gebruik van maken. Veel stroom gebruiken we overigens niet. We gebruiken hier en daar wat water en spoelen de wc door. Zaken die allemaal op pompen werken. De koelkast loopt op gas, de ventilator gaat wel op stroom trouwens, die heb ik vanavond uit gezet. En overdag hebben we 2 keer thee gezet met de waterkoker.

Overdag lijken de accu’s dus vol, maar zodra de zon verdwijnt geeft het bedieningspaneel van de camper aan dat de accu’s nog maar voor 1/3e gevuld zijn. Het lijkt erop dat de accu’s zelf geen energie kunnen vasthouden en dat zou betekenen dat ze stuk zijn. Dat hoop ik niet trouwens, want die dingen zijn erg duur en nog geen jaar oud.

Of ze wel of niet stuk zijn, de uitdaging zit hem erin te achterhalen waar het fout gaat. Want ook als de accu’s stuk zijn, dan moet dat ergens door veroorzaakt zijn. Het lijkt me dat 2 accu’s niet zomaar allebei tegelijk stuk gaan. En nu ik dat schrijf, is de kans misschien toch groter dat er iets anders aan de hand is, maar wat.

Het houdt me bezig zo midden in de nacht. Maar goed, slapen wil ook even niet. Dan maar een nachtje doorwerken en morgen op het strand een siĆ«sta houden. De autogarages in Spanje zijn op zaterdag dicht, dus uitsluitsel over de accu’s hebben we niet eerder dan maandag.

Mocht je trouwens een idee hebben wat het zou kunnen zijn, zou ik het supertof vinden als je een berichtje voor ons wilt achterlaten. Voor iedereen die wel gewoon lekker gaat slapen: slaap zacht.

Pin It on Pinterest

Share This