Cinque Terre

De plek in Italië waar de brochure foto's worden gemaakt

Onze trip

Camperplaats: € 25,- per nacht

Tickets trein & wandelen € 48,- (familiepas)

Koffie met wat lekkers € 10,-

IJsjes (totaal 9) €. 27,-

Lunch € 50,-

Diner € 80,-

Overigen € 15,-

Ons verblijf: 1 dag, 2 nachten
Overnachting: Camperplaats Il Poggio delle 5 terre
Totale kosten: € 280,-  incl. veel  Italiaans ijs

Toen onze reis in 2018 begon, trokken we samen met vrienden door Italië en waren we hier al gestopt. De Cinque Terre hebben wij toen niet gezien, omdat we met Tess een ziekenhuistour moesten doen. Nu 4,5 jaar later is het dan toch gelukt en ik ben blij, heel blij.

Hoewel de Cinque Terre heel toeristisch is, heeft het iets magisch en is het gewoon te mooi om niet te bezoeken.

Wij zijn midden in het hoogseizoen (eind juli) geweest, maar ontdekte dat als je vroeg in de ochtend gaat, het heel goed te doen is. Tijdens spitsuur waren wij lekker aan zee en we hebben geluncht in een naastgelegen plaats dat minder toeristisch is. Tegen de avond pakten we weer de trein richting de 2 dorpjes die we nog niet gezien hadden.

De Cinque Terre bestaat uit 5 dorpjes die op de cultureel erfgoedlijst staan. In volgorde vanaf Levanto gezien, zijn dat:

Monterosso al Mare
Vernazza
Corniglia
Manarola
Riomaggiore

Gemist hebben wij de 6e parel Portovenere, dat officieel niet bij de Cinque Terre hoort en ook niet zo toeristisch is, maar wel prachtig schijnt te zijn. Het goede nieuws is, dat we een reden hebben om nog eens te gaan 😀

 

Inwoners in het grootste dorp Monterosso

Vernazza is het meest pitoreske dorp

Corniglia ligt als enige niet direct aan zee

Van Manarola wordt gezegd dat het het oudste dorp is

Het gebied is moeilijk bereikbaar met de auto langs de steile kust. Er loopt een wandelpad dat de vijf dorpjes met elkaar verbindt, waarvan het deel tussen Manarola en Riomaggiore bekendstaat als de Via dell’Amore die in 2024 weer zal openen.

Knusse straatjes

Via een klein paadje vanaf de camperplaats,  liepen we naar het eerste dorpje Monterosso al Mare. Dit is ook meteen het grootste dorp.

Het feest van knusse smalle straatjes begon direct. In een tentje waar we veel locals troffen, hebben we een heerlijke kop koffie gedronken om onze toeristische dag goed te beginnen.

Voor de wandelpaden heb je tickets nodig. Wij hebben gekozen voor een wandel/trein ticket waarmee je onbeperkt kunt wandelen en treinen tussen Levanto en La Spezia. De trein stopt in alle dorppjes van de Cinque Terre en rijdt heel regelmatig. Behalve dan op het moment dat wij terug naar de camper wilden. Toen moesten we een uur wachten omdat er een trein tussenuit was. Dit leverde een leuke – wij vervelen ons video op – die op social zal verschijnen.

Tickets kun je hier vooraf bestellen. Je kunt ze eventueel ook gewoon op het station kopen van een van de dorpjes.

Met de trein

Het leuke van de dorpjes bezoeken met de trein, is dat je bij de stops zowel dorp als sea view hebt. Ik kon me dit nog herinneren van de dag dat we 4 jaar terug zouden gaan, maar met Tess naar het ziekenhuis moesten en ook deze trein namen om weer terug te komen bij de camper. Op dat moment besloot ik dat we nog eens terug zouden gaan in betere tijden.

Ook als je met de trein gaat krijg je voldoende beweging, want er zijn veel trapjes en stijle weggetjes in de dorpjes zelf.

Wat kun je zoal doen?

Er is veel te zien en te doen in de dorpjes.

Boot tochtje

Langs de dorpjes varen met een bootje is leuk omdat je zo de dorpjes heel mooi vanaf het water kunt zien.

Vanwege de drukte in juli hebben wij daar niet voor gekozen.

Avondwandeling

Omdat wij er vol in hoogseizoen waren en ook nog eens op een vrijdag, hebben we ons bezoek in 2 delen geknipt. Vroeg in de ochtend en na 5 uur weer. 

Het laatste dorpje dat we bezochten was Vernazza en daar hebben we dus ook in de avond wat gegeten. 

Van alle dorpjes vonden we hier idd de meest knusse restaurantjes

Spelen in de zee

Het was een warme dag dat we er waren en veel mensen kozen voor een duik in zee. Er zijn veel plekjes waar je even lekker kunt liggen of van een rots afspringen voor de meer avontuurlijke exemplaren onder ons.

En er is nog veel meer

Persoonlijk vond ik het heel fijn om lekker door de straatjes te struinen en de vrolijk gekleurde gebouwen te bewonderen. Dat kan ik echt uren doen.

Je kunt ook kiezen voor wandelingen tussen de dorpjes, waarin je je waant in de ruige natuur.

In Monterosso heb je Convento dei Frati Cappuccini, een uniek klooster hoog bovenin dat een oase van rust is.

Eten & Drinken

Nadat we in de Dolomieten al pizza hadden gegeten, wilde ik in de Cinque Terre heel graag Frito Mixto eten. Een mix van vis en zeevruchten in een beslagje gefrituurd.

In dit tentje in een heel klein smal straatje met een paar tafeltjes in Vernazza vonden we de lekkerste versie die we tot nu toe hebben mogen proeven.

Terwijl we zaten te eten, zagen we een mosselgerechtje voorbij komen dat we hebben bijbesteld. Ook dat was fantastisch.

Wil je liever genieten van een mooi uitzicht, dan kun je het beste naar het pleintje lopen op Vernazza. Andere optie is het restaurant met panoramaview bovenaan de trap van Corniglia.

Oh ja, en we hebben in 3 van de 5 dorpjes een ijsje geproefd.

Gelateria Vernazza heeft gewonnen met een chocoladeijsje dat gevuld was met grote brokken chocola en fijngehakte nootjes. We moeten wel gelijk weer op dieet, dat snap je.

Trattoria da piva Vernazza

Vind je dit een leuk artikel? Pin het!

Meer reisverslagen

Meer reisverslagen vind je hier en als je verhalen wilt lezen dan kun je terecht op onze blog.

Pin It on Pinterest

Share This