Op 21 september 1981 kreeg Belize haar onafhankelijkheid van Groot Brittanniƫ en dat wordt ieder jaar uitbundig gevierd in Belize met optochten en andere feestelijkheden. Dit jaar mochten wij daarbij zijn. Op 21 september 2017 waren wij op Caye Caulker en vierden Independence Day met de Belizeanen. De passie waarmee deze mensen hun vrijheid vieren is te voelen, als je aan de festiviteiten deelneemt en het is zelfs te voelen als je op een afstandje naar een optocht staat te kijken. Vrijheid is een groot goed en dat begrijpen de inwoners van Belize als geen ander. Het gevoel dat wij mochten ervaren op deze feestdag heeft ons nog meer aan het denken gezet, dan dat we al deden.

In Nederland voelden wij ons al een tijdje niet meer zo vrij. Het land dat in 1945 bevrijd was en nog jaarlijks Bevrijdingsdag viert, lijkt niet meer te begrijpen wat vrijheid echt inhoudt. Er worden steeds meer regeltjes bedacht die mensen verder aan banden leggen. Registratieplicht, legitimatieplicht, leerplicht, schoolplicht, belastingplicht en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het lijkt erop dat er meer plichten dan rechten zijn en dat maakt simpele zaken, zoals leven, wonen en werken ingewikkeld. Dit en het feit dat de economie al jaren belangrijker is dan de gezondheid van mensen, doet ons rondkijken naar andere mogelijkheden. En dat rondkijken bracht ons deze nazomer in Belize. Belize is wat regeltjes betreft het tegenovergestelde van Nederland en dat was een verademing.

De avond van Indepence Day was tevens onze laatste avond in Belize. De volgende dag zouden we terugvliegen naar Nederland. Tijdens onze rondneusvakantie hadden we besloten dat we het anders gingen doen. We wilden graag naar Belize, maar het ontbreekt nog aan de benodigde middelen. En toen we daar tijdens het avondeten over zaten te praten, besloten we dat we zouden stoppen met wachten. We zouden niet meer wachten tot we genoeg geld hadden. We zouden gaan leven. Nu direct! En wachten op de juiste omstandigheden hoorden daar niet bij. En bij thuiskomst zouden we beginnen met het uitwerken van ons nieuwe spannende avontuur, dat ons uiteindelijk in Belize gaat brengen.

Independence Day in Belize krijgt met deze afspraak ook voor ons ook een diepe betekenis……

Pin It on Pinterest

Share This