Een heel seizoen wintersport: Wat kost dat?

Het was een lang gekoesterde droom van mij: Een heel seizoen in een wintersportgebied verblijven. Ik wilde er vroeg genoeg zijn om de eerste sneeuwvlokken te zien vallen. Ik had daarbij een beetje dat idee van die reclame van Heineken, waarin die skileraar helemaal verwilderd op de berg zit te wachten tot het gaat sneeuwen. Ken je hem nog?

Nou dat ging hem dus niet worden, want het begon afgelopen jaar al in oktober te sneeuwen, dus die eerste vlokken hebben we compleet gemist. Wel hebben we het opstarten van het seizoen ervaren. Toen we arriveerden, waren de winkels nog dicht. God wat was ik blij dat we nog even voor een week boodschappen hadden gedaan voordat we naar boven reden.

Mensen waren druk in de weer met de appartementen in orde te maken en daar waar wij ervan overtuigd waren dat ze het niet gingen halen, stond er een week later een gloednieuw appartementencomplex te shinen, dat een week eerder nog volledig in de steigers stond. Heel gaaf om te zien.

Het hoeft niet

We hebben hier alle weersomstandigheden al meegemaakt. Zon, sneeuw, storm en regen. Wat fantastisch is als je een heel wintersportseizoen blijft, is dat je niet zo nodig hoeft. Dus als het regent of heel hard sneeuwt, dan hoef je niet.

Dat is een groot contrast met hoe we dat vroeger deden als we een weekje gingen. Dan reden we in de nacht om en om. Kwamen dan ‘s-morgens om 9 uur aan en kochten dan een skipas voor de week. Kleden ons om in de auto en gingen de piste op en bleven er tot de laatste lift. En dat dan vervolgens de hele week. Weer of geen weer.

Ik heb wel eens in het dal op mijn knieën gelegen omdat we zulk slecht weer hadden onderweg, dat we niet precies wisten hoe we beneden waren gekomen. Of in Winterberg dat het hele dagen regende en dat we dachten: zolang de liften open zijn, moeten we ervoor gaan. En nu kijken we naar buiten en denken we: Waai maar lekker sneeuwstorm, morgen als het zonnetje er is komen we gezellig in de poeder spelen 😀

Het was mogelijk

Toen Ted in de lente van 2019 voorstelde om mijn droom uit te laten komen, dacht ik dat het niet mogelijk zou zijn. Mijn online bedrijf begon net een beetje te draaien, maar net genoeg om van te leven, dus zeker niet genoeg om een heel seizoen in een wintersportgebied te zitten.

Ted bleef aandringen, om het in ieder geval te onderzoeken en dat deden we. We hebben een Nederlandse kennis die een restaurant heeft in Saint Sorlin d’Arves en ik had hem in januari al verteld over onze plannen. Hij had me het nummer van een makelaar gegeven.

Nadat we bij Airbnb en reisorganisaties bizarre prijzen hadden gekregen, kwam de makelaar met een zes persoons appartement voor de prijs van € 720,- per maand. Wow, dat bood mogelijkheden.

We moesten snel beslissen, want het was het enige appartement en er waren meer geïnteresseerden. Wij niet de enige gekkies die een heel seizoen in de sneeuw willen zijn 😉

Vroeg boeken

We besloten het te doen. In het ergste geval, hadden we een appartement voor een heel seizoen dat we dan aan anderen zouden moeten verhuren, omdat we het toch niet zouden kunnen bolwerken.

Van een snowboardleraar uit Zwitserland wisten we dat er periodes zijn waarin de skipassen voordelig zijn. Na een kleine speurtocht ontdekten we dat je skipassen voor december online kon kopen voor de helft van de prijs. We hadden skipassen voor iets meer dan 500 euro per persoon. Dat is net zoveel als we kwijt zouden zijn voor 2 weken!

Eigen spullen

Voordat we vertrokken zijn we op zoek gegaan naar ski’s en schoenen voor Tess. Zelf hebben we onze schoenen en snowboards, maar voor Tess hebben we altijd gehuurd.

We konden voor 35 euro schoenen kopen bij de indoorbaan in Drachten, die ieder jaar de oude spullen eruit doet.

Ski’s vonden we op marktplaats voor 65 euro. All mountain ski’s die er ook nog eens leuk uit zien.

Maar ook als je huurt voor een heel seizoen ben je klaar voor een prikkie. Ted huurde ski’s en schoenen voor 200 euro voor het hele seizoen. Dat ben je normaal voor anderhalve week kwijt.

Boodschappen

Boodschappen zijn duur in de bergen. Het moet natuurlijk allemaal omhoog gebracht worden en een ritje van het dal naar een wintersportdorp is al gauw een uurtje rijden. Bovendien heb je in de berg supermarktjes een beperkt aanbod.

Om de boodschappen betaalbaar te houden  rijdt Ted een keer in de 2 weken naar het dal om daar grote inkopen te doen. Brood, verse groenten e.d. kopen we wel gewoon boven.

Uitgaan

Als je op wintersportvakantie gaat, ga je meestal ook uit. Even een terrasje pakken langs de piste of lekker uit eten. In Frankrijk is het heel duur en om de kosten niet de pan uit te laten rijzen, hebben we er een budget voor afgesproken wat het mogelijk maakt om af en toe lekker op een terrasje neer te strijken.

Geld verdienen

Als je een heel seizoen in een wintersportgebied wilt verblijven, kun je hier natuurlijk ook aan het werk gaan. Wij werken online, wat trouwens met sneeuwstormen e.d. soms best uitdagend is, omdat dan de wifi slecht is.

Maar als je geen online business hebt, kun je natuurlijk ook gewoon hier aan het werk gaan. Er is altijd wel werk te vinden in de horeca, bij de skiverhuur, aan de liften of als skileraar bijvoorbeeld. En vaak als je ergens gaat werken, kun je er een verblijfplaats bij krijgen en soms ook de skipas voor het seizoen. Dat scheelt dan weer serieus geld.

Maar wil je net als wij, zoveel mogelijk zelf in de sneeuw spelen, dan heb je het volgende ongeveer nodig.

Budget

Voor de periode van half december tot en met april, betalen wij:

  • Huur incl. water en stroom: € 4.400,-
  • Skipassen voor 2 volwassenen en 1 kind: € 1615,-
  • Ski’s en schoenen Tess € 90,-
  • Boodschappen € 2700,-
  • Vervoer € 400,-
  • Skiles Tess € 600,-
  • Vaste lasten: € 1542,-

Totaal is het € 11.347,- wat neer komt op ongeveer 2521,- euro per maand voor 3 personen.

Wij vonden dit super betaalbaar, zeker als je in de zomer 1000 euro per maand uitgeeft als je in je camper ergens aan een strand staat.

Uitgaan maken we zo duur als we zelf willen. De ene maand hebben we meer budget dan de andere maand en daar passen we ons uitgavenpatroon op aan.   

Linda de Pagter

Linda de Pagter

The happiest woman on earth

Vind je dit een leuke blog? Pin ‘m!

 

Laat je hieronder een reactie voor me achter?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je ons al op social media?

Pin It on Pinterest

Share This