Vorig jaar om deze tijd vierden we feest omdat we officieel ons huis hadden verkocht. Vanaf dat moment waren we huisloos en gelukkig niet dakloos. Ons nieuwe dak, was dat van onze trouwe Duuk die ons al een jaar trouw van hot naar her rijdt.

Veel mensen vragen zich af hoe het nou voor ons is om in een camper te wonen met z’n drieën en op ons 1-jarig jubileum vind ik het leuk om die vraag eens te beantwoorden.

Toen wij besloten om in een camper te gaan wonen, hadden we nog nooit een dag doorgebracht in een camper. We hadden geen idee waar we aan gingen beginnen. Ted had wel wat kampeerervaring en ik noemde het tot vorig jaar kramperen, om je een idee te geven.

Hoewel ik compleet open in ons avontuur stapte, had ik wel mijn bedenkingen over de ruimte. Zou je je niet aan elkaar gaan irriteren in zo een kleine leefruimte. En daarop moet ik antwoorden, dat me dat reuze is meegevallen. Tess heeft haar eigen minikamertje achterin de camper, die ze kan afsluiten als ze even lekker in haar eigen wereld wil zijn. In de avond heeft ze ook alle rust om daar lekker te slapen, als wij onze laptops erbij pakken om wat te werken.

Wat wel eens irritant is, is als er een in de badkamer moet zijn en de ander staat te koken. Of als je tegelijk de badkamerdeur en het kastje van de vuilnisbak open doet, dat gaat niet zeg maar. En als het zeikt van de regen en je moet op elkaar wachten tot de eerste die binnengaat zijn laarzen uit heeft. Gelukkig komt dat laatste niet veel voor, omdat we zelden ergens zijn waar het veel regent.

Ook op de momenten dat ik mijn rust moet pakken om verder te herstellen, kan ik me prima terugtrekken in onze alkoof, die veel hoger is dan de gemiddelde alkoof. Al met al denk ik dat we de perfecte camper hebben gevonden voor onze nieuwe leefstijl. Dat doet me gelijk denken aan de eerste keer dat we er een proefrit mee gingen maken. Tess zat naast Ted en ik zat aan de treinzit. Ted reed weg en de tranen rolden over mijn wangen. Toen Ted me vroeg wat er was, zei ik: “Dit is hem!”

Voor ons avontuur en op sommige momenten tijdens onze reis heb ik momenten van angst gekend. Badend in het zweet werd ik wakker of het wel een handige keuze was en ja we zijn heel veel getest, zoals in Italië toen Tess die vreselijke huidziekte kreeg, mijn fysieke uitdagingen en de reis naar binnen. In Slovenië was er een moment waarop Ted me vroeg of ik mijn paspoort op zak had, omdat hij dan met Tess terug zou gaan naar Nederland. De emoties zijn een aantal keer best hoog opgelopen, want wat kom je jezelf tegen als je uit de dagelijkse sleur stapt en iets anders gaat doen.

En nu we terug kijken op het jaar, vinden dat we de juiste keuze hebben gemaakt. We hebben veel minder stress. Het leven is niet meer zo duur bijvoorbeeld, omdat we bijna geen spullen hebben. We hebben geen hypotheek meer, hoeven geen torenhoge belastingen te betalen en veel spullen kunnen we ook niet kopen omdat we er simpelweg de ruimte niet voor hebben.

Het leven is ook veel simpeler geworden. We hoeven ons niet druk te maken over wat we aan doen, we kijken gewoon naar het weer en trekken daar iets passends bij aan. Douchen doen we om de dag, de andere dag doet een washand ook prima dienst. We hebben geleerd om met heel weinig te leven en als we een keer wat meer luxe tegenkomen is dat ook direct een mega verwennerij. De was sorteren we ook niet meer, het blijkt best goed te kunnen om wit, zwart en kleur bij elkaar te gooien. Bij ons gaat dat goed en dat is fijn, want dan kunnen we een wasje draaien bij de biologische wasserette die een wasmachine voor 14 kilo was heeft. Boodschappen doen we 1 keer per week en daar zijn we ondertussen behoorlijk handig in geworden. Op boodschappendag maken we soep van alle groenten die nog over zijn en nodig gegeten moeten worden. Zo verspillen we niets en eten we voor 80% supergezond.

Voor Tess is dit ook een groot avontuur. Ze heeft het reuze naar haar zin. Ze is de hele dag buiten en speelt zoals wij vroeger speelden. Bloemen plukken, op ontdekkingstocht, monsters vangen en zandkastelen bouwen. Ze leert de meest uiteenlopende dingen. Van de standaard dingen die ze op school ook zou krijgen tot autotechniek omdat ze overal nieuwsgierig naar is en papa de tijd heeft om het haar allemaal te laten zien. En wat dacht je van de verschillende talen, culturen en natuur?

Onze online activiteiten beginnen hun vruchten af te werpen en dat is ook tof. We hebben een mix gevonden van ontspanning, home schooling en werk.

Onze conclusie is: Als we dit eerder hadden geweten, hadden we dit veel eerder gedaan. Want hoe moeilijk het ook werd onderweg, voor alles kwam een oplossing op ons pad.

Pin It on Pinterest

Share This