//Impact affiliate

Ik had eigenlijk bedacht om vandaag een blogpost te schrijven over homeschooling en hoe het nu met Tess gaat. Die schuif ik even door naar volgende week, aangezien ik vandaag een hulpvraag kreeg. Over dit onderwerp krijgen we best vaak vragen, dus schrijf ik er graag wat uitgebreider over. Op die manier hoef ik niet iedere keer hetzelfde verhaal te typen op mijn telefoon en hebben andere mensen die met dezelfde vragen zitten er ook nog wat aan, toch?

Een tijdje terug schreef ik dat de gemeente waar wij ons briefadres hebben, dacht dat we al langer dan een jaar buiten Nederland verbleven en dat ze daarom een onderzoek waren gestart. Voor mij een reden om een brief te schrijven en ook een onderzoek te starten, naar hoe het nu precies zit. Ondertussen is dit opgelost en daar heb ik deze blogpost over geschreven.

Wij zijn regelmatig in Nederland voor vrienden, familie en regeldingen, dus voor ons is het nu OK. We voldoen aan de eisen die de wet stelt en kunnen gewoon 365 dagen per jaar recreƫren in onze camper als we dat willen.

Langer dan 8 maanden uit Nederland

Er zijn ook mensen die niet iedere 8 maanden naar Nederland kunnen of willen komen en wel een camper hebben op Nederlands kenteken. Dan heb je direct een flinke uitdaging te pakken, want je kunt je niet laten uitschrijven uit Nederland zolang je die camper op je naam hebt staan. Doe je dat toch, dan heb je een Nederlands voertuig zonder verzekering en daar ga je dan heel veel gezeik mee krijgen.

Als je geen andere optie hebt dan je uit te schrijven en toch graag je Nederlandse camper wilt behouden, dan zijn er wel degelijk alternatieven.

Camper op een andere naam

Van andere reizigers begreep ik dat er verzekeraars bereid zijn om mee te werken aan een constructie waarbij de camper op naam staat van familie. Je schrijft de camper dan bijvoorbeeld over op naam van je vader en wordt zelf regelmatige bestuurder. Je betaalt dan wel een iets hogere premie, omdat de verzekeraar je dan behandelt als camperaar die zijn camper verhuurt.

Bij een dergelijke constructie is het natuurlijk wel belangrijk dat je degene waar je je camper aan overdraagt 100% vertrouwt of dat je een contract opstelt waaruit blijkt dat de camper van jou is of dat degene op wiens naam de camper staat jouw een bedrag verschuldigd is mocht hij iets anders met je camper doen dan is afgesproken.

Camper importeren

Een andere optie is om je camper te importeren naar Spanje. In Spanje hoef je niet woonachtig te zijn om een voertuig te mogen bezitten. Om een voertuig in Spanje te kunnen kopen, heb je alleen een fiscaal nummer nodig. Hier kun je ook een verzekering mee afsluiten voor je voertuig.

Het hangt wel een beetje van de leeftijd van je camper af of het nog interessant is om hem te importeren. De kosten voor het importeren van oudere campers kunnen flink oplopen. Sowieso is het niet goedkoop, maar als je van plan bent om nog lang met je camper te blijven rondreizen, dan verdien je die kosten weer terug door het uitsparen van de torenhoge Nederlandse wegenbelasting. In Spanje ben je ongeveer 1/10e kwijt van wat je in Nederland betaalt.

Een bijkomend voordeel is dat in Spanje de campers relatief duur zijn en dat je dus je camper voor een goede prijs kunt verkopen in Spanje, mocht je zelf iets anders gaan doen.

Camper kopen in Spanje

Hoewel campers in Spanje veel duurder zijn dan in Nederland, kan het toch de moeite waard zijn om de optie eens te bekijken. Je spaart importkosten uit en je betaalt minder wegenbelasting.

Het enige gedoe dat je ervan hebt is een fiscaal nummer halen en een goede verzekering uitkiezen. Op Facebook stikt het van de groepen van mensen die in Spanje wonen, dus een keer een vraag stellen over goede verzekeringen zal daar zeker resultaat opleveren.

Zo zie je maar, voor alles is een oplossing te bedenken en ook voor het verzekeren van je camper. Ik hoop dat je er iets aan hebt en mocht je nog meer vragen hebben, stel ze hieronder. Ik geef meestal binnen een dag antwoord.

Pin It on Pinterest

Share This