De 5 meest gestelde vragen

Met dat ik de titel van dit bericht intik, bedenk ik me of het niet handiger is om een pagina te maken voor de meest gestelde vragen.

Naarmate de tijd verstrijkt, krijgen we steeds meer vragen van mensen hoe wij het allemaal doen en steeds denk ik: daar moet ik eens een blogpost over schrijven en dan vergeet ik het weer.

Een tijdje terug ontving ik een vriendschapsverzoek van iemand op Facebook, die van plan is om met zijn gezin te gaan rondreizen en in dat kader met een heleboel vragen zit.

Ik vroeg hem ze te mailen aan me, zodat ik er een blogpost van kon maken. De meest gestelde vragen aan ons zijn eigenlijk altijd hetzelfde en over de individuele vragen hebben we best al vaak wat geschreven, zoals hier en hier, maar nog nooit in een lijstje.

Vandaag komt daar verandering in, want jawel: ik heb het onthouden. Ik schrijf een blogpost over de 5 meest gestelde vragen en wel vandaag, want vandaag is een perfecte dag om het te doen. Zoals vaak het geval in de herfst in Nederland: het regent pijpenstelen 🙂

Dus laten we beginnen:

1. Hoe doen jullie dat met onderwijs?

Zoals veel van onze lezers weten, zorgen wij zelf voor passend onderwijs. Toen wij op zoek gingen naar een school voor Tess, ontdekten we dat de scholen in onze omgeving niet pasten bij onze levensovertuiging.

We hebben daarom de overheid vriendelijk bedankt voor de aanbieding en hebben afgezien om gebruik te maken van het schoolaanbod. Toen we nog in een huis woonden hadden we dus al vrijstelling van de schoolplicht voor Tess.

Ieder jaar sturen wij de leerplichtambtenaar weer netjes een briefje, want als je geen gebruik maakt van de scholen, dan moet je de gemeente daar ieder schooljaar opnieuw van op de hoogte stellen. Een voorbeeldbrief voor vrijstelling, vind je hier.

Als mensen ons vragen hoe wij Tess opleiden is ons antwoord altijd dat Tess de wereldschool krijgt. Concreet betekent het dat Tess 4 dagen per week een uurtje les krijgt en de rest is spelenderwijs. Door het reizen, ziet ze zoveel van de wereld en komt ze in aanraking met verschillende culturen. Hierdoor spreekt ze bijvoorbeeld al meerdere talen.

Ik hou per jaar bij wat ze zou moeten leren en verwerk dat in wat we bezoeken, de lessen en wat we haar aan spellen aanbieden. 

2. Hoeveel geld geef je ongeveer per maand uit?

Dit hangt af van een aantal factoren:

 • Waar zijn we?
 • Hoe snel reizen we?
 • Wat zijn we aan het doen?
 • Wat hebben we voor afspraken?

Om je een voorbeeld te geven: de afgelopen 3 maanden waren we op een camping in Portugal. We stonden daar gratis in ruil voor wat klusjes die Ted heeft gedaan en de website die ik heb gebouwd. Zo konden we besparen op onze uitgaven.

We waren hier om ons online bedrijf goed vorm te geven. Deze plek was zo geschikt, omdat Tess er zo lekker vrij kan spelen en er mensen zijn die we kennen. In die maanden hadden we niet veel uitgaven.

Het andere uiterste is dat we in Italië waren en best snel reisden. We hadden toen hoge kosten aan brandstof (een liter diesel was daar tussen de 1,75 en 1,97) en campings waren ook duur (rond de 45 euro per nacht).

Wat ik wil zeggen is dat je het zo duur en zo goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Onze vaste lasten zijn zorgverzekering, reisverzekering, camperverzekering en belasting voor onze camper. Dat is samen een kleine 500 euro. In Portugal kwamen we weg met 900 euro per maand aan uitgaven en in Italië waren we 3000 per maand kwijt. Dat laatste kwam ook omdat eten in Italië veel te lekker is hihi.

Naast kosten besparen, kun je ook iets doen om geld te verdienen of om te ruilen, zoals wij deden in Portugal. Een kennis van ons werkt bijvoorbeeld op campings en zo verdient ze haar geld voor een volgende trip. Nog een andere kennis, geeft Engelse les op scholen. 

3. Overnacht je veelal op campings of ga je wildkamperen?

Ik vind wildkamperen een grappig woord, daar heb ik een beeld bij van je camper parkeren tussen de beren en ander ‘wild’. Wildkamperen in Europa is doorgaans alles behalve wild.

Voor Tess staan we geregeld op campings of druk bezochte plekken waar ook andere gezinnen komen.

Vrijstaan vinden we zelf wel veel leuker. De vrije plekken die we tot nu toe hebben ontdekt, waren fantastisch. Zo hebben we in Spanje in verschillende natuurgebieden gestaan en daar maakten we de mooiste wandelingen. Ook vonden we fantastische plekken direct aan zee. Dat zijn echt de pareltjes.

Als camperaar heb je in ieder geval voldoende keus. Je kunt het echt zo (te) gek maken als je zelf wilt. 

4. Hoe gaat dat met sociale contacten voor Tess?

Wij zorgen dat Tess regelmatig haar vriendinnen en familie ziet. Zo zijn we op dit moment voor langere tijd in Nederland.

Onderweg zorgen we ervoor dat we op plekken komen waar ook andere kinderen zijn en dat gaat super.

Op de vraag hoe dat dan gaat als ze de taal niet spreekt, kan ik zeggen dat kinderen een gave hebben. Ze kunnen compleet elkaars taal niet spreken en toch begrijpen wat de ander bedoelt. Dat is prachtig om te zien. Taal is dus geen barrière, sterker nog ze begrijpt en spreekt al veel (van) verschillende talen.

Dan heeft ze ook nog ouders die er geen probleem mee hebben om zich te begeven in de wereld van het kinderbrein. Wij spelen zelf ook veel met haar en gaan zo samen met haar op ontdekkingsreis.

Persoonlijk denk ik dat het heel waardevol is voor kinderen om langere tijd op reis te gaan, zeker op jonge leeftijd. 

5. Hoe doe je dat met internet aan boord?

Ted heeft een telefoonabonnement met 150 Gb aan data, daar kunnen we alles mee doen wat we nodig hebben en dan blijft er nog genoeg over om in de avond een filmpje te kijken.

Als we op campings staan, hebben we ook internet daar en als we in Nederland zijn dan kunnen we op de wifi van vrienden.

Zo dat waren de 5 meest gestelde vragen aan ons tot nu toe.

Ik ben benieuwd of dit ook vragen waren van jou en of je iets aan de info hebt. Heb je misschien zelf ook nog vragen? Laat het me hieronder weten.

Linda de Pagter

Linda de Pagter

The happiest woman on earth

Vind je dit een leuke blog? Pin ‘m!

 

Laat je hieronder een reactie voor me achter?

6 Reacties

 1. Janneke Nelissen

  Hoi Linda,

  Mijn vriend en ik zijn ook van plan om alles te verkopen in Nederland en in een camper rond te reizen door Europa.
  Ik ben nu uit aan het zoeken wat het makkelijkste is wat betreft verzekeringen. Met name de camperverzekering blijkt lastig te zijn als je geen vast woonadres hebt…..
  Hoe hebben jullie dit allemaal geregeld?

  Antwoord
 2. Gerard

  Hoi Linda,

  Ik ben met name geïnteresseerd in de mobiele data. Waar hebben jullie dat abonnement van 150GB afgesloten? Bij de providers die ik bekeken heb kom ik nergens verder dan 20GB per maand in de EU.

  Of er zijn allerlei beperkingen met de nodige extra kosten.

  Antwoord
  • linda

   Hoi Gerard,

   Op ons briefadres hebben we Ziggo en die is samengegaan met Vodafone. Ted heeft een Vodafone abonnement met 75 Gb data en dat wordt verdubbeld door het Ziggo abonnement. Het is een zakelijk abonnement en met een zakelijk abonnement mag je je data ook gewoon in het buitenland gebruiken. Het abonnement heet Red Pro Elite.

   Zelf heb ik Robin Mobile en daar is data onbeperkt, maar zodra je in het buitenland bent is de fair use 1Gb per dag en daarboven word ik geknepen, dus dat is weinig handig helaas.

   Zou het niet fantastisch zijn als er een provider op stond met onbeperkt data in Europa? Zo lastig moet dat niet zijn toch?

   Groetjes,
   Linda

   Antwoord
 3. Gerard

  Hoi Linda,

  Dat is een geweldige aanbieding. Kom verder (nog) niets tegen wat daar in de buurt komt. Ze hebben het over unlimited in NL, maar dan 15, 18, of 20 GB per maand bij de bekendste providers. Daar zit je natuurlijk zo aan als je via mobiel moet werken.

  Een vriend van mij had een paar jaar geleden een abonnement in Oostenrijk. Dat bood destijds veel meer voor een lagere prijs van een Nederlands abonnement, maar ik weet niet hoe dat nu is.

  Antwoord
  • linda

   Klopt helemaal. Ik hoop dat er ooit een aanbieder komt die onbeperkt gaat bieden voor Europa. Ik ken ondertussen zoveel reizigers die dit zouden willen afnemen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je ons al op social media?

Pin It on Pinterest

Share This