In Spanje beginnen de scholen aankomende maandag weer en langzaamaan zien we overdag steeds minder kinderen. Als Tess op school zou zitten in Nederland, dan zou ze inmiddels al weer een paar weken in groep 3 aan de slag zijn. Uit nieuwsgierigheid zoek ik op het internet naar de leerdoelen van groep 3. De eerste zin die ik erover lees, maakt me extra dankbaar dat wij het anders kunnen doen. Er staat: “De overgang van groep 2 naar 3 is heel spannend; het is de grootste stap die een kind op de basisschool maakt. Het betekent: van heel veel spelen naar langer stilzitten aan een tafeltje. En je kind gaat op een andere manier leren.”
Ik stel me voor dat Tess op een reguliere school zit en deze grote stap zou moeten maken. In mijn beleving is dat gedoemd om te mislukken. Tess leert niet door stilzitten in een bankje, Tess leert door dingen te doen.
Unschooling
Daarom past unschooling zo goed bij haar. De term unschooling werd in de jaren 70 al bedacht door de Amerikaanse leerkracht John Holt. Unschooling is het volgen van het natuurlijke leerproces, zonder school of curriculum. Het uitgangspunt van deze filosofie is dat ieder mens is geboren met een natuurlijke, menselijke leergierigheid. Deze natuurlijke leergierigheid is de intrinsieke motivatie om dingen te leren en daarvoor hoef je kinderen niet stil te laten zitten aan tafeltjes. Sterker nog, dat zou het leerproces aanzienlijk kunnen vertragen.
Leren hoort bij de evolutie van mensen. Het is een een dialoog tussen het kind en zijn leefwereld. Stimulus leidt tot respons. Hoe rijker de omgeving, hoe meer mogelijkheden er zijn om te leren. Wij zien dat iedere dag weer op onze reis. Zo reden we gisteren over de brug van Isla Cristina waar Tess me enthousiast begon te vertellen over het getij. “Kijk mama het wordt eb”, riep ze enthousiast, waarna ze me begon uit te leggen hoe je dat kon zien. Ze had er een dag eerder vragen over gesteld aan haar papa en die had haar er uitvoerig over verteld. En zo gaat dat de hele dag door.
Net als leren praten, kruipen en lopen, kunnen kinderen op latere leeftijd volledig natuurlijk leren lezen, schrijven en rekenen. En ik zie het gebeuren. Tess en ik spelen eindeloos winkeltje, bij voorkeur ijswinkeltje waarbij we elkaar eindeloos ijsjes serveren. Gisteren had ik een ijsje met 2 bolletjes vanille en 6 bolletjes chocola gevraagd en ik kreeg mijn toren ijs van 8 bolletjes perfect geserveerd. Van zand uiteraard.
Spannend
Met alle eisen die er tegenwoordig vanuit de maatschappij worden gesteld, vind ik unschooling soms best spannend. Want je laat het proces volledig natuurlijk verlopen en daarmee is Tess met sommige dingen eerder en met andere dingen later, dan in de boekjes staat beschreven. Met alle regeltjes en richtlijnen moet je stevig in je schoenen staan om je eigen pad te blijven volgen.
Zo heeft Tess weinig interesse voor tekenen en kleuren. Vooral Ted heeft het daar wel eens moeilijk mee gehad. Bang dat we tekort schieten in het begeleiden van haar leerproces. Binnen de lijntjes kleuren bijvoorbeeld, kan ze wel, maar ze heeft er geen zin in. Kan ook niet anders, als het hele gezin buiten de lijntjes leeft.
Ze had tot voor kort ook nog nooit een poppetje getekend. En toen Ted haar vroeg of ze niet eens een poppetje voor hem wilde tekenen, tekende ze er een voor hem terwijl hij tegenover haar zat. Ze tekende hem ondersteboven zodat hij het poppetje direct kon zien.
Haar leerproces is op veel fronten verrassend en ze doet het echt op haar eigen manier. Achter een tafeltjes zitten, is niets voor haar. Aan ons de schone taak om haar ontwikkeling te begeleiden en het leuke daarvan is dat wij zelf ook heel veel met haar leren. Zoals vreemde talen bijvoorbeeld. Alles wat we zelf niet weten, moeten we opzoeken en zo zitten we met zijn drietjes op de wereldschool.
Unschooling is fantastisch en zou eigenlijk beschikbaar moeten zijn voor alle kinderen. Uitgangspunten zijn geluk en vertrouwen. De uitwerking van die twee uitgangspunten is fenomenaal.
Eén woord: WAUW!
Hoi! Ik ben erg geïntrigeerd door unschooling van kinderen. Maar nu vroeg ik mij af, dit is toch wettelijk niet toegestaan in Nederland? Hoe hebben jullie dit geregeld. Als ik het net goed heb gelezen staan jullie nog wel ingeschreven in Nederland?
Ik ben trouwens helemaal pro-unschooling. Wij houden ook niet van in het gelid staan wat hier in Nederland verwacht wordt.
Hoi Tanja, wij hebben voordat we onze reis begonnen al een kennisgeving van vrijstelling aan de gemeente gestuurd op basis van artikel 5b richtingsbezwaar scholen. Onze dochter is nooit ingeschreven geweest op een school. Jaarlijks moeten wij de kennisgeving voor het nieuwe schooljaar opnieuw sturen. Er wordt van ons verwacht dat we zelf zorgen voor passend ‘onderwijs’ en dat doen we. Tess leert op onze reis meer dan ze ooit op een school zou kunnen leren. Vooral omdat we gebruik maken van haar intrinsieke motivatie. Zodra zij ergens interesse in toont, haken wij daarop in. Zo wil ze op dit moment graag leren lezen en schrijven. Dat doen we dan op een speelse manier en dat werkt super. Als kinderen zelf iets willen leren, dan gaat het duizend keer sneller dan als ze in een programma mee moeten lopen, waarin onderdelen zitten waar ze nog helemaal niet klaar voor zijn. Dus als je kind(eren) nog niet zijn ingeschreven op een school, dan kun je een kennisgeving sturen. Anders is een optie verhuizen, omdat je dan weer richtingsbezwaar kunt maken van de scholen in je omgeving. Elke andere manier is lastiger, als je ingeschreven staat in Nederland, omdat daar vaak een rechter aan te pas moet komen. Overigens wordt er bij de overheid veel gesproken over het onderwijssysteem en de mogelijkheden van home scholing. zoals het er nu naar uit ziet komen er dan heel veel nieuwe regeltjes bij voor thuisscholing waar je aan moet voldoen. Nu is er geen toezicht op mensen die geen gebruik maken van het onderwijssysteem. Het blijft een lastig ding dus. Er zijn ook scholen die het unschooling principe hanteren, zoals IBBO. Veel succes met het vinden van een passende oplossing.
Groetjes,
Linda
Hoi Linda,
Geweldig dat jullie unschoolen!! Vanaf welke leeftijd heb je deze kennisgeving aan de gemeente doorgegeven?
Hoi Nynke,
Wij hebben de kennisgeving verstuurd een maand voordat ze de leerplichtige leeftijd van 5 jaar bereikte. Daarna hebben wij ieder jaar een nieuwe kennisgeving gedaan voor 1 juli.
Wil je ook gaan unschoolen?
Groetjes,
Linda