We wonen inmiddels al weer een paar weken in onze camper en hebben de eerste dagen vooral gebruikt om bij te komen van ons mega minimalisatie project. We hebben vooral veel tijd doorgebracht met Tess en onze vrienden.

Inmiddels hebben we ontdekt dat niet al onze voorbereidingen voor onze reis vlekkeloos zijn verlopen en hebben we nog wat verhuisberichten opnieuw te versturen bijvoorbeeld. En zo komt er nog meer boven water, wat we nog mogen regelen.

Van al onze voorbereidingen vond ik het papierwerk de grootste energievreter. De verschillende instanties in Nederland zijn helemaal niet op elkaar afgestemd en vaak niet eens op zichzelf. Zo hadden wij een briefadres nodig en die mag je pas een maand voor je verhuisdatum aanvragen. Omdat ons dat wat krap leek, hebben we dat direct gedaan op het moment dat het mocht en toen duurde het vervolgens 2 weken voordat er een afspraak kon worden gemaakt met het gemeentehuis. Ik moest met een van de bewoners van ons briefadres naar het gemeentehuis om daar, ieder afzonderlijk een formulier in te vullen. Vervolgens duurde het dan tussen de 6 en 8 weken voordat er een uitspraak zou komen of het briefadres zou worden toegekend. Op de vraag waar ik dan ondertussen onze post heen moest laten sturen, kwam geen antwoord.

Ondertussen hadden we een gedoetje met de Belastingdienst over het tarief van de wegenbelasting voor onze camper. Die stond op personenauto, wat betekende dat we per kwartaal 1000 euro moesten aftikken. Om dit tarief te wijzigen, moesten we foto’s opsturen van onze camper en dan zou daar iemand een besluit over nemen. Ondertussen hoefden we de belasting niet te betalen. Ook deze uitspraak kon 6 tot 8 weken op zich laten wachten. Om deze uitspraak te kunnen ontvangen, moest de Belastingdienst natuurlijk ook ons briefadres hebben, want digitaal post ontvangen van de Belastingdienst, dat kan nog niet. Om een briefadres te kunnen doorgeven, moet je een brief sturen met daarin je persoonlijke en bedrijfsgegevens, het oude en het nieuwe adres. Voor allebei een aparte brief en dan zou er binnen 5 werkdagen een bevestiging komen op het oude adres, dat we dan vervolgens moesten bevestigen. Helaas kwam die bevestigingsbrief niet en toen ik een dag voor de overdracht van ons huis belde met de Belastingdienst, kon men mij niet helpen. Ik kon wel worden teruggebeld over een week. Toen ik vervolgens vroeg wat er ondertussen met mijn post zou gebeuren, bleef het stil aan de andere kant van de lijn.

Dit zijn 2 verhalen van alle papieren rompslomp die we de afgelopen 4 maanden hebben doorstaan. Niets maar dan ook niets lijkt in dit land nog simpel te kunnen verlopen. Overal komt een hoop gedoe bij kijken. Een simpele notitie kan niet meer worden gemaakt en als het niet in het computersysteem past, dan kan het niet en dus blijf je het beste binnen de kaders van het systeem. En als je een ander pad kiest, dan heb je dus gedoe.

Volgens mij zijn we er wel bijna. Nog een aanpassing bij de KvK, wat ook een dingetje is en dan nog wat verhuisberichten. De inkomstenbelasting van afgelopen jaar verwerken en dan zijn we klaar om te gaan.

Ondertussen is het einde van de lopende opdrachten van Ted in zicht en heb ik een invalster gevonden voor de yogalessen, die ik heel leuk vind en hopelijk mijn leerlingen ook. Op naar de volgende fase.

Pin It on Pinterest

Share This