Feestje?

Van een vriend die momenteel in Servië verblijft, hoorde ik gisterenavond dat er in Servië Oud en nieuw gevierd werd. Heel even dacht ik dat hij me zat te f*cken, maar het is echt zo. Alle landen in Oost-Europa gebruiken de westerse (Gregoriaanse) kalender, maar de Russisch, Servisch en Macedonisch Orthodoxe Kerk hanteren de Juliaanse kalender, waardoor ‘Orthodox Nieuwjaar’ jaarlijks op 14 januari valt. Volgens mijn vriend is het traditie om je dan helemaal vol te laten lopen met Rakija. Ik wenste hem veel succes en natuurlijk een fijne jaarwisseling en een gelukkig Orthodox Nieuwjaar.

Waarom is dit interessant vraag je je misschien af. Nou, ik ben al een tijdje aan het nadenken over feestdagen. Vooral tijdens Oud en nieuw volgens de Gregoriaanse kalender toen ik met een flinke griep door de feestelijkheden ben heen geslapen.

Sinds wij op reis zijn, zorgen we ervoor dat we in december in Nederland zijn. De tijd om onze vrienden en familie te zien op feestdagen. Er zijn in onze omgeving heel wat mensen jarig in december. Eigenlijk is het non stop van november tot begin januari en ondertussen begint oktober ook al aardig vol te lopen met jaarlijkse geboortedagen. En dan hebben we de feestdagen nog: Sinterklaas, kerst, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag.

We zijn nu 2 keer vanuit een heel relaxte sfeer in het buitenland, naar Nederland gereden in deze periode en het eerste wat ons opviel was de stress. Heel Nederland lijkt gestresst te zijn omdat er van alles moet voor al die dagen. Wat doen we onszelf aan? Nee echt, ik meen het wat doen we onszelf aan, allemaal?

Tess is op 14 december jarig. Dit jaar hebben wij tijdens ons bezoek in Nederland zoveel in ziekenhuizen gezeten met geliefden, dat onze bezoek plannen compleet in de war raakten. We hadden als oplossing om dan iedereen uit te nodigen voor het feest van Tess. Konden we elkaar toch nog even zien. Wat denk je? Op 4 gezinnen na kwam er niemand. Iedereen was te druk om te komen en dat snap ik wel.

Als je dag in dag uit loopt te stressen over alles wat er nog voor de feestdagen moet gebeuren en er is ook nog een rits verjaardagen die je bij langs moet (want wij zijn echt niet de enige die het december-verjaardagen-probleem hebben), dan ben je half december helemaal gesloopt. Je hebt de snippers van de surprises op Sinterklaasavond net bij het oud papier gezet en dan ren je alweer door de winkelstraat voor de kerst.

Dus toen ik op oudejaarsavond het spectaculaire vuurwerk miste hier in les Sybelles besloot ik te stoppen met feest vieren op gezette tijden. Een beetje hetzelfde idee als dat wij nooit op vakantie gaan in het hoogseizoen. Als iedereen gestresst is omdat de kalkoen nog moet worden afgelakt, kijken wij gewoon een Netflixje of gaan we aan het werk. De WiFi is super als iedereen aan het kerstdiner zit.

En wat de verjaardag van Tess betreft. Of we nu wel of geen feest geven, meestal komen er maar een paar mensen. En die mensen vinden het ook prima om haar op een andere dag in het zonnetje te zetten. Sterker nog, ik denk dat ze blij zijn als ze niet in december NOG een verjaardag moeten doen. Gaan wij op haar speciale dag gewoon lekker naar Disneyland of zo.

Vieren we dan helemaal geen feest meer? Zeker wel. Ik heb van een coach begrepen dat je iedere dag iets moet vieren, omdat het je in een staat van geluk brengt. Dat is dan een no brainer hè? Dus jazeker, we gooien de camper vol met champagne en vieren dagelijks een feestje 😜

En verder vieren we een feest als we er zin in hebben en voor ons is het ook feest, om gewoon heerlijk bij mijn broer op de bank te ploffen bijvoorbeeld. Met een heerlijke kop koffie en mijn zwager die ouderwets plaatjes voor ons draait van artiesten waar we nog nooit van hebben gehoord. En wat mij betreft vieren we de kerst in september bij het zwembad. Feestvieren 2.0 noemen we dat. Who’s in?

Linda de Pagter

Linda de Pagter

The happiest woman on earth

Laat je hieronder een reactie voor me achter?

9 Reacties

 1. Ton Brinkman

  Ik ben voor! Mijn vrouw zegt dat ik me “goed door de feestdagen heb geslagen”. Dat is hoe ik december ervaar ….. mezelf door de feestdagen worstelen. Gelukkig hadden we op derde kerstdag en op nieuwjaarsdag twee leuke feesten met vrienden. Ik droom van een goede winterharde camper met winterbanden en dan lekker ergens in december aan de rand van een piste gaan staan. Ik denk dat ik het er lastig doorheen krijg thuis 🙁

  Antwoord
  • linda

   Yes, briljant idee. Appartementje huren is ook heerlijk hoor en er zijn ook heerlijke wintercampings, waar je een gasaansluiting hebt bijvoorbeeld 🙂 Er zijn heel veel mensen met jou die het zo ervaren. Ted vond het vroeger al niets, toen wij nog gewoon in een huis woonden. Ik was toen nog into de grote kerstdiners en hij wilde gewoon lekker in zijn joggingbroek op de bank hangen haha.

   Antwoord
 2. Marjan

  Top idee!
  Wij doen ook niet meer mee met het gestress van december 😊
  Gewoon gezellig samen.

  Antwoord
  • linda

   Heerlijk! December is over een paar jaar de maand van de ontspanning 😀

   Antwoord
 3. Louise

  When I was sailing I had one “official” Christmas home in 12 years, so we would have a big family get together in our house whenever I was on leave, which could easily be in May or June, but it was kind of like a Christmas without the decorations because we all made the effort to be together . In holland when the kids were young and Dennis had to work, Christmas was a fun but quiet day in this house, no stress, presents yes, tree yes, but we often had a normal day with normal food. If I went to the beach with them, I did get looks from people thinking…. she is on her own on Christmas day, how sad! I feel the TV adverts / the Christmas movies / the shopping giants put too much emphasis on one day….I say step away from the hype. The emphasis to me should be on having a day that makes you and your family happy, and if that means pizza, then fire up the pizza oven unashamedly xxx

  Antwoord
 4. Ypie

  Helemaal mee eens. Ik trek ook mijn eigen plan. Dat gestresste is over komen waaien vanuit Amerika zoals zo veel dingen. Hou ik niet van. Vier jaar terug mijn broer overleden, afgelopen oktober mijn zusje.. ben nu nog alleen over van ons gezin. Ik vier elke dag mijn feestje ’s avonds met een wijntje, dinsdags en vrijdags nog steeds de zumba😉… en mijn andere leuke dingen. Het leven is kort maar ook een feedt, dus vier je eigen feestje… Groetjes aan Ted en Tess
  Liefs van mij

  Antwoord
  • linda

   Ha Ypie, dat is nog nog niet zo lang terug. Heb je het een plekje kunnen geven? Wat goed van je dat je dagelijks je eigen feestje maakt en nog steeds naar de Zumba feesten gaat, cool! Zing je ook nog?

   Liefs van ons drie <3

   Antwoord
 5. Esther

  Al die verplichten zijn zo commercieel, draait allemaal om geld, zo veel mogelijk cadeaus, zo veel mogelijk eten en zoveel mogelijk drinken kopen. Het gaat helemaal nergens meer over. Eind augustus liggen de pepernoten al in de schappen en de kerstboom
  Is nog niet weg of de paaseieren liggen al weer klaar. Waar gaat dit heen…
  Nog ff en dan liggen de pepernoten en de paaseieren naast elkaar, soort van kerst en Pasen op 1 dag, van ons hoeft het ook allemaal niet, in 2019 zijn de we met kerst niet de deur uit geweest en met oud en nieuw stond ik met een migraine tussen compleet in paniek geraakte paarden dus zo’n feest was het niet bij ons thuis. Onze vakantie in Saint Sorlin was een groot feest, alle dagen heel veel plezier en de laatste avond in een dik pak sneeuw glijden over de piste met jullie was dikke lol. Liefs van ons 💋

  Antwoord
  • linda

   Ja, dat laatste was pas feest. Wat hebben we gelachen. Ik hoop dat onze kinderen het zich herinneren als ze groot zijn. Welke ouders gaan ’s avonds laat nog met hun kinderen van een heuvel af sleeën haha.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je ons al op social media?

Pin It on Pinterest

Share This