Toen we vanuit Italië naar Hongarije reden, maakten we een tussenstop in Slovenië om te overnachten. Ted had een mooie camperplaats uitgekozen in de buurt van een klein plaatsje met een smaragdgroene gracht eromheen. Ik vond het leuk om er te gaan kijken en daarom gingen we er ’s morgens eerst koffie doen, alvorens we verder reden naar Hongarije. Wat me opviel was dat de mensen in Slovenië bijzonder vriendelijk waren. De sfeer was er prettig en ik vond het jammer dat we zo snel weer verder gingen.

Op mijn verzoek heeft Ted voor de rit naar de kust een aantal plaatsen in Slovenië op de lijst gezet en daar ben ik heel blij mee. Na een maand Hongarije, konden we dan toch nog even een stukje Slovenië meepikken.

Het begon in Ljubljana, waar we op zoek gingen naar draken en kastelen. Onze volgende stop was Bled.

Prachtig meer

Toen we op het meer van Bled afreden, viel mijn mond open van verbazing. Wat een prachtig water. Het was groen-blauw en er straalde een serene rust vanaf. Motorboten zijn er niet toegestaan, er waren alleen maar roeibootjes en SUPs op het water te vinden.

De camperplaats die Ted voor ogen had, bleek een kleine parkeerplaats die stampvol was, vanwege het mooie weer en de vele bezoekers aan het meer. Na wat kunst- en vliegwerk konden we de camper keren om een andere plek te vinden. Dat bleek een zeer grote parkeerplaats, op 10 minuten lopen van het meer. Een mooie plek waar je voor 10 euro 24 uur mocht staan en je mocht er ook een stoeltje en een tafeltje buiten zetten. Naast de parkeerplaats was een grote supermarkt, dus alles bij de hand.

Lekker eten op een prachtige locatie

We besloten uiteten te gaan voor de lunch en vonden een restaurant direct aan het water, waar we een heerlijke salade aten. Tess kreeg soep in een gezellig soeppannetje geserveerd.

Omdat het meer van Bled een toeristische attractie is, is alles wel een stukje duurder dan op andere plekken in het land. Ook wordt overal geld voor gevraagd. Zo vonden we een zwemgedeelte aan het meer, waar toegang voor gevraagd werd en als je op de luchtkussens in het water wilde spelen, dan moest je daar weer extra voor betalen. Ook de souvenirwinkeltjes zijn beschamend duur. Zo duur, dat je eerst 2 keer op het prijskaartje moet kijken om het zeker te weten dat het er stond.

Klooster op een eiland

In het meer ligt een heel klein eilandje met daarop een klooster. Toeristen varen erheen met een roeibootje of laten zich varen in bootjes met gezellige luifeltjes. Het water is kraakhelder. De grote karpers zwemmen dichtbij de kade.

Zelf hebben we een rondje om het eiland geroeid (lees: Ted roeien en Tess en Linda lui om zich heen kijkend).

Tijdens het wandelen langs het meer, kwamen we een speeltuintje tegen waar Tess direct naar toe rende en lekker ging spelen met andere kinderen. We besloten decadent nog een keer uit eten te gaan in het restaurant naast het speeltuintje. Wel zo gezellig voor Tess, kon ze nog even gezellig verder spelen.

We kregen een visplateau voor 2 personen, wat ook makkelijk een gerecht had kunnen zijn voor 4 personen. Behalve allerlei soorten vis, lagen er gegrilde groenten en aardappelen op. We hebben er met z’n drieën heerlijk van gegeten.

Vintgar Gorge

Toen we terug kwamen bij de camper, gooide Ted wat folders op tafel, waaronder de folder van Vintgar Gorge. Daar zouden prachtige watervallen zijn. We besloten nog een dag te blijven en de fiets te pakken naar Vintgar Gorge. Vanaf Bled was dat een pittige workout, aangezien bijna de hele route uphill was. Mooi, dacht ik, dan hoeven we in ieder geval niet meer te sporten vandaag, Dat scheelt weer én de terugweg is dan een eitje natuurlijk.

Vintgar Gorge is adembenemend mooi. De rivier is kraakhelder, je kunt de zalmen tegen de stroom op zien zwemmen. Het is er groen, er groeien prachtige inheemse bloemen en planten. Het ruikt er heerlijk fris en als je een stukje afdaalt naar de rivier, dan is het daar ook een heel stuk kouder. De lucht is er schoon en het enige dat je hoort is het razen van het water en af en toe een vogel die harder kan zingen dan het gebulder van het water.

Aan het einde van de tocht is een prachtige waterval en ik vond het jammer dat we geen zwemkleding bij ons hadden. Ik had de duik in het ijskoude water graag genomen.

Wie weet bij een volgende waterval. Want een ding is zeker, ik vind watervallen fenomenaal mooi. Wat een kracht en wat een schoonheid.

Terug naar de kust

Is dat niet een spannend boek? Wij zijn er wel achter dat we ons het meest prettig voelen als we aan de kust zijn. De zee doet iets met ons en daar willen we graag in de buurt zijn. Vanaf Bled zijn we dan ook verder gereden naar de kust van Slovenië, die verrassend veel weg heeft van Italië. Wat op zich dan weer niet zo verrassend is, aangezien Italië ernaast ligt.

Wil je meer weten over Slovenië?

Pin It on Pinterest

Share This