“Wat gaan we morgen doen mama”, vraagt Tess als ik haar instop in haar royale bed achterin de camper. “We gaan morgen op zoek naar draken in de hoofdstad van Slovenië”, antwoord ik haar. Er verschijnt een grote grijns op haar gezicht. “Leuk”, roept ze enthousiast en draait zich op haar zij om te gaan slapen.

Als we de volgende morgen wakker worden, is het opgehouden met regenen. Ted pakt de fietsen van de fietsendrager en we maken ons gereed om naar Ljubljana te rijden. Tess verzamelt wat knuffels die haar mogen helpen met het zoeken naar de draken. Ze heeft er zin in. Onze buurman op de camperplaats is blij dat het is gestopt met regenen. Hij legt uit dat regen het leven van zijn gezin dat rondreist in een busje, niet makkelijker maakt. Als hij vervolgens 5 krukjes bij de ontbijttafel zet, kijk ik met verbazing van zijn busje naar de ontbijttafel. Van zijn inpakskills kan ik nog wat leren, denk ik.

Draken en kastelen

Als we richting de binnenstad fietsen, vertel ik Tess verder over ons project. We gaan in Ljubljana op bezoek in het kasteel waar volgens de legende een draak heeft gewoond. We parkeren onze fietsen bij de drie bruggen en lopen verder de stad in. Tijdens onze wandeltocht, zien we al de eerste draken verschijnen in de vorm van afbeeldingen op putdeksels. Niet veel later komen we bij de drakenbrug, waar grote groene draken op zitten. Tess is duidelijk onder de indruk en vind de zoektocht fantastisch. Zelf vind ze ondertussen overal draken: op de verlichting van de brug, bij kraampjes op de markt en op gebouwen. Het blijkt dat de draak het symbool is van de stad.

Time machine

Als we na een flinke wandeling heuvelopwaarts bij het kasteel aankomen, kiezen we ervoor om verder te gaan met de tijdmachine. Samen met onze gids komen we verschillende karakters tegen uit de geschiedenis van het kasteel. Ze vertellen ons allemaal een verhaal. Eén van die karakters is de man die het leven van een meisje redde door het gevecht met de draak aan te gaan. Hij heeft nooit de dode draak kunnen tonen, omdat volgens hem de grond open ging en de draak erin wegzakte nadat hij was gedood. Gelukkig was hij niet geïnteresseerd in de hand van het meisje dat gespaard bleef en hij had dus ook geen bewijsmateriaal nodig.

Vol nieuwsgierigheid liep Tess achter onze gids aan en vroeg zich af of er ook nog prinsessen in het verhaal kwamen. Er waren helaas geen prinsessen, wel een jonkvrouw, priesteres, non en een dame die in hechtenis was genomen omdat ze iets naars over de burgermeester had gezegd.

De acteurs waren fantastisch. Het was een superleuke manier om zo rond het kasteel te lopen en de verhalen van de verschillende karakters te horen. Een absolute aanrader, mocht je ooit het kasteel van Ljubljana willen bezoeken.

Lunch time

Met hongerige buikjes liepen we na het kasteelbezoek weer terug naar de stad om wat te eten en in Ljubljana zijn talloze leuke restaurants en cafés waar je wat kunt eten en drinken. Zo hadden we in de ochtend al een lekker bakje koffie gedronken op de markt, bij een klein tentje dat uitsluitend duurzame en voedzame producten verkocht.

Voor de lunch kwamen terecht bij een restaurantje dat allerlei verschillende en exotische hamburgers verkocht. Op de kaart stonden bovendien 40 verschillende soorten bier. Eigenwijs als we zijn, gingen we voor een salade met een glas wijn. Tess waande zich gelukkig met friet en appelsap.

Het restaurantje lag aan de rivier, zoals vele andere leuke restaurantjes.

Boottochtje

Alsof we nog niet genoeg de toerist hadden uitgehangen, zijn we ook nog met een bootje over de rivier gevaren. Mocht je dit ooit willen doen, adviseer ik je op zoek te gaan naar de bootjes met de luie stoelen.

Tijdens de tocht werden nog wat dingen verteld over de stad, zoals de oude regel dat je meer belasting moest betalen als je meer ramen had.

Voor het boottochtje waren we ook nog even op de markt geweest, waar ze allerlei verse groenten en fruit verkochten voor een prikkie.

Prachtige stad

Ljubljana is een prachtige stad met heel veel oude gebouwen. Het historische centrum is autovrij. Er is veel groen en de stad is schoon. De knusse straten ademen sfeer en gemoedelijkheid uit. We voelden ons er heel welkom en prettig. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Vanuit Ljubljana zijn we naar Bled gereden. Slovenië is zo een mooi land dat we er meer van willen zien. Het is ook een heel betaalbaar land. Een kopje koffie kost je gemiddeld  € 1,50. Over Bled schrijf ik verderop in de week een post.

Oh ja, in Ljubljana is een kaartje op de post gegaan voor iemand die zich heeft aangemeld voor de papieren kaartjes. Als je ons kaartje hebt ontvangen, laat dan even een berichtje achter. Wil je ook een kaartje ontvangen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief en stuur ons je adres met het verzoek je eens een kaartje te sturen.

Wil je meer weten over Slovenië?

Pin It on Pinterest

Share This