Mérida

door | sep 30, 2019 | Reisverslagen, Spanje | 0 Reacties

Mérida

door | sep 30, 2019 | Reisverslagen, Spanje | 0 Reacties

Mérida

Mag je niet missen als je van historie houdt

Historisch Mérida

Ons verblijf: 1 dag, 1 nacht
Overnachting: op een camperplaats
Totale: € 97,-  incl. uitgebreide lunch 

We zouden eigenlijk doorrijden naar een andere plaats in Spanje, maar Ted had geen zin meer om verder te rijden. Hij ontdekte dat Méribel veel historie had en hij vond er een camperplaats waar we konden overnachten.

De camperplaats was mooi centraal gelegen en de historische plekken waren met de fiets of te voet bereikbaar. Wij kozen voor de fiets, wat een flinke uitdaging bleek, vanwege de vele heuvels. Een goede workout dus voor ons.

 

Vierkante km

inwoners

Mérida is een gemeente in de Spaanse provincie Badajoz en de hoofdstad van de autonome regio Extremadura. De stad ligt aan de rivier de Guardiana.

Je verwacht het niet

Als je de plaats binnen komt rijden met de camper, verwacht je niet dat er zoveel schoonheid te vinden is. Er zijn veel flatgebouwen en als het bewolkt is, zoals tijdens ons bezoek, dan ziet het er een beetje troosteloos uit. Maar laat dat je niet weerhouden om de stad in te gaan, het is absoluut de moeite waard. 

In het centrum vind je knusse straatjes met gezellige winkeltjes en leuke restaurantjes. Verder vind je overal overblijfselen uit de oudheid, met name de Romeinse tijd.

Veel is te bezichtigen zonder entreekosten. De wat grotere overblijfselen zijn te zien voor een klein bedrag. Voor € 15,- koop je een entreekaart voor alle bezienswaardigheden. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een volwassene.

Historie

De stad is 25 voor Christus gesticht door de Romeinse keizer Augustus en werd daarmee de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Lucitania. De stad kreeg de naam Emerita Augusta en daar is de huidige naam ook vanaf geleid. Emerita Augusta werd een van de belangrijkste steden van het Romeinse rijk. 

In de vroege Middeleeuwen werd de stad veelal belaagd door de Vandalen en in de zesde eeuw werd Mérida de hoofdstad van het rijk van de Westgoten. Dit was de tijd waarin het Christendom zich razendsnel verspreidde en Mérida werd een Bisschopszetel.

In 713 werd een groot deel van Spanje veroverd door de Arabieren en daarbij werd Mérida verwoest. In 1230 werd Mérida heroverd door Christelijke troepen onder leiding van Alfons IX van León.

In 1993 werden de talrijke Romeinse monumenten in Mérida op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Enkele monumenten

Er is veel te zien in Mérida en je kunt er een volle dag voor uittrekken om alles te bezichtigen.

Circo Romano

Het circus in de Romeinse wereld was een gebouw vol met symbolieken. De macht van de keizer en de cosmos waren volgens de Romeinen een. Beiden werden gesymboliseerd in het gebouw.

Het circus symboliseerde het universum, waarbij de arena de aarde voorstelde en de vorm een vol jaar. 

De poorten voor de rijders symboliseren de 12 maanden van het jaar. De wagen symboliseerde de zon en de menner de God Apollo.

De wagenmenners moesten 7 rondes rijden, wat de 7 dagen van de week symboliseerde en doorgaans werden er 24 races gehouden wat de uren van de dag voorstelde.

Er waren 4 teams die ieder een eigen kleur hadden, wat weer symbool stond voor de 4 seizoenen.

In het midden van de area waren verschillende vijvers, wat de oceanen voorstelden.

Puente Romano

De Romeinse brug over de Guadiana rivier is de langste brug die is overgebleven uit de Romeinse tijd. De brug is gebouwd in 25 voor Christus en is in 1700 gedeeltelijk gerestaureerd.

De brug was van origine 755 meter lang en er is nu nog 721 meter van over tussen de bruggehoofden.

De brug is nog steeds in gebruik voor voetgangers. Sinds 1991 wordt het autoverkeer over de naastgelegen Lusitiana brug geleid.

Direct na de brug vind je de ruïnes Alcazaba, een Arabisch kasteel. Vanaf hier kun je de Romeinse brug goed zien.

Het kasteel is gebouwd door de Moren in 835 en behoort nu tot het Werelderfgoed. Het kasteel werd gebouwd als vesting voor de Guadiana rivier. Het doel van Alcazaba was het reguleren van verkeer en goederen die Mérida in- en uitgingen.

Amfitheater

Het Romeinse amfitheater dateert van 8 voor Christus en behoort tot een van de oudste Romeinse archeologische plaatsen.

Het theater is ovaal van vorm en er was plaats voor ruim 15.000 bezoekers. 

In het amfitheater werden bloedige gladiatorische gevechten gehouden tussen veroordeelde mensen en wilde dieren.

Naast het amfitheater ligt het Romeinse theater. Dit theater is in een veel betere staat dan het amfitheater.

Het theater had ook een veel leuker doel dan het amfitheater. In dit theater werden allerlei toneelstukken opgevoerd.

Het Romeinse theater is gebouwd 15 voor Christus en kon 6000 bezoekers herbergen.

Het theater wordt in juli en augustus tijdens het theater festival nog steeds gebruikt vanwege de accoustiek. 

 

En er is nog veel meer

Dit is zeker niet het enige dat er te zien is in Mérida. Zo zijn er de aquaducten en verschillende opgravingen van verschillende gebouwen zoals woningen en een badhuis bijvoorbeeld.

Eten & Drinken

Na anderhalf jaar rondreizen, hebben we geleerd dat de beste restaurantjes zich vaak niet in de toeristische delen bevinden.

Voor de echte pareltjes moet je soms even zoeken. Ted heeft er een gewoonte van gemaakt om tegen lunchtijd te Googlen naar tips voor restaurants in de buurt.

In Mérida had hij een gouden treffer en hebben we zo zitten smullen, dat we alleen voor het eten nog een keer naar Mérida willen rijden.

Het gerecht hiernaast op de foto komt van La Tahona wat volgens Tripadvisor het certificaat van uitmuntendheid 2019 heeft ontvangen en volgens ons is dat dik verdiend.

Vriendelijke bediening en de gerechten waren voortreffelijk. En voor de prijs hoefden we het niet te laten. Voor een lunch met drankjes en voorgerechtjes, waren we 44 euro kwijt met z’n drietjes.

 

 

Het is soms even zoeken om de beste restaurantjes te vinden, omdat ze vaak wat achteraf zitten. Voor dit restaurant moesten we in een smal straatje eerst een poortje door.

Vind je dit een leuk artikel? Pin het!

Meer reisverslagen

Meer reisverslagen vind je hier en als je verhalen wilt lezen dan kun je terecht op onze blog.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *