Valencia: De 13 beste bezienswaardigheden en activiteiten met kinderen

door | 4 06 2023 | 0 Reacties

Op aanraden van een vriend maakten we op de route vanuit Zuid Spanje naar Frankrijk een stop in Valencia. Volgens hem een stad waar oude geschiedenis en moderne flair naadloos samensmelten, waar zonovergoten stranden samenkomen met bruisende straten en waar elke hoek een nieuw avontuur belooft.

Zijn beschrijving klopt helemaal. We vielen weer met onze neus in de boter, want op de dag van ons bezoek was er groot feest. Las Fallas om precies te zijn. Hierover later meer.

Aangezien wij altijd als gezin op pad zijn, doen we altijd van alles wat. Schoonheid, cultuur, leerzame en leuke dingen voor Tess en voor ons.

In dit artikel beschrijf ik wat toffe highlights, maar er is nog veel meer te doen in Valencia. We gaan dan ook zeker nog eens terug en dan komt er vast ook een deel twee van deze blog. Met de tips die ik je geef, kun je je zeker een paar dagen vermaken, met of zonder kinderen.

Fietsen langs de zee

Ons dagje Valencia begon vanaf een camping op ongeveer 15 minuten fietsen van de binnenstad. Achteraf gezien was het ook mogelijk geweest om vrij te staan vlak aan zee. De volgende keer doen we dat zeker, want er is niets fijner dan de camper parkeren aan zee en je eerste kopje koffie aan het strand drinken met de zon op je bol.

Ontspannen sfeer

Wat ons direct opvalt in Valencia is de relaxte sfeer die er hangt. We voelen ons er direct prettig.

Geschiedenis en cultuur

Valencia is de derde grootste stad van Spanje. De geschiedenis van de stad is nog goed zichtbaar. De fascinerende achtergrond gaat tot duizenden jaren terug in de tijd. Belangrijke mijlpalen hebben de stad gevormd tot wat het vandaag is. Van de oorspronkelijke Romeinse nederzetting tot de Moorse overheersing en uiteindelijk de herovering door de christelijke koningen, Allemaal zichtbaar in de mooie stad. Denk aan de prachtige architectuur, zoals de gotische kathedraal en de Zijdebeurs La Lonja, die getuigen zijn van het rijke verleden van de stad.

Naast de rijke geschiedenis heeft Valencia ook een levendige en unieke cultuur. De lokale bevolking is trots op hun tradities en viert deze met passie.

Festiviteiten

Inmiddels is het voor ons overduidelijk dat Spanjaarden graag feest vieren. Dat doen ze veel en vaak. Wij komen in Spanje ook vaak onbedoeld in feesten terecht.

Een van de bekendste en meest spectaculaire festivals in Valencia, is Las Fallas. Wat uiteraard precies plaats vond toen wij er waren.

Las Fallas is een viering van kunst, cultuur en traditie die jaarlijks plaatsvindt in de periode februari-maart. De stad wordt dan overspoeld door kleurrijke beelden, feestelijke activiteiten en indrukwekkende vuurwerkshows.

Het festival draait om de “fallas”, monumentale constructies gemaakt van hout, papier-maché en andere materialen. Deze constructies worden door lokale buurtverenigingen, genaamd “fallascomités”, gedurende het jaar gebouwd en zijn vaak satirische en humoristische voorstellingen van politieke en maatschappelijke gebeurtenissen.

Tijdens Las Fallas worden de fallas tentoongesteld op pleinen en straten in de hele stad. Elke buurt heeft zijn eigen falla, en er zijn ook grote en indrukwekkende fallas te bewonderen in het centrum van Valencia. Deze beelden, die soms wel 20 meter hoog kunnen zijn, worden beoordeeld en uiteindelijk wordt de beste falla bekroond.

Naast de prachtige fallas zijn er tal van andere evenementen en tradities tijdens het festival. Dagelijks zijn er optochten, genaamd “desfiles”, waarbij mensen in traditionele klederdracht door de straten marcheren, vergezeld van muziek en vuurwerk. Ook worden er dagelijks vuurwerkshows georganiseerd, genaamd “mascletàs”, waarbij de lucht gevuld wordt met oorverdovende knallen en spectaculaire kleurexplosies.

Het hoogtepunt van Las Fallas is de “cremà”, wat “verbranding” betekent. Op de laatste dag van het festival worden alle fallas, behalve de winnende falla, in brand gestoken. Dit is een symbolische daad van vernietiging en wedergeboorte, waarbij de fallas in vlammen opgaan en de stad gevuld wordt met het spektakel van vuur en rook.

Las Fallas is een unieke en adembenemende ervaring die de levendige en feestelijke aard van Valencia weerspiegelt. Het trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld die getuige willen zijn van dit kleurrijke en meeslepende festival.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

De Stad van Kunsten & Wetenschappen

In het Spaans “La Ciudad de las Artes y las Ciencias”, is een indrukwekkend complex in Valencia. Als je vanaf de kust komt zie je het direct liggen.

De architect achter dit iconische complex is Santiago Calatrava, een wereldberoemde Spaanse architect en ingenieur. Hij heeft verschillende internationale prijzen gewonnen voor zijn innovatieve ontwerpen, en de Stad van Kunsten en Wetenschappen is een van zijn meest opvallende en baanbrekende projecten.

Het complex bestaat uit verschillende futuristische en avant-gardistische gebouwen die een samensmelting vormen van kunst, wetenschap en cultuur. De ideale plek om met kinderen naar toe te gaan. Alleen hier al, kun je een hele dag vertoeven.

Enkele van de belangrijkste architectonische hoogtepunten van het complex zijn:

1. Het operagebouw Palau de les Arts Reina Sofia

Dit prachtige gebouw is een van de grootste operahuizen ter wereld en biedt onderdak aan diverse podiumkunsten. Het heeft een opvallende structuur met witte gevels en gebogen vormen die kenmerkend zijn voor het werk van Calatrava.

2. Het wetenschapsmuseum Museu de les Ciències Príncipe Felipe

Dit interactieve museum is gewijd aan de popularisering van wetenschap en technologie. Het heeft een opvallend ontwerp met een indrukwekkend glazen koepeldak en een moderne uitstraling.

3. L’Oceanogràfic

Dit is het grootste aquariumcomplex van Europa en een van de meest bezochte delen van de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Het heeft een unieke architectuur die lijkt op een reeks drijvende eilanden en herbergt verschillende maritieme habitats en duizenden zeedieren.

4. Hemisfèric

Dit is een IMAX-cinema, planetarium en laserium, allemaal onder één dak. Het gebouw heeft de vorm van een enorm oog en biedt een onvergetelijke ervaring op het gebied van wetenschap en entertainment.

Het complex is een belangrijke toeristische attractie geworden en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het combineert innovatief design, geavanceerde technologie en educatieve elementen om bezoekers te betoveren en te inspireren. Het is een toonbeeld van moderniteit en heeft Valencia wereldwijd op de kaart gezet als een bestemming voor cultuur, kunst en wetenschap.

Het historisch centrum

Met kinderen wordt het oude centrum extra leuk, als er festiviteiten zijn. Wij waren er tijdens Las Fallas en vonden op iedere hoek van de straat een Falla om te bewonderen.

Ook als er geen festiviteiten zijn is het oude centrum leuk.

Het historische centrum van Valencia is een ware schatkamer van architectonische schoonheid en cultureel erfgoed.

Om vanuit de stad van kunsten & wetenschappen in het oude centrum te komen, kun je fietsen of wandelen door het Turia park, wat een belevenis op zichzelf is.

5. Turia park

Het Turia-park, ook wel bekend als Jardín del Turia of Parc de Capçalera, is een prachtig park dat dwars door het centrum van Valencia loopt. Het park is een van de grootste stadsparken van Spanje en een geliefde plek voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

Wat het Turia-park zo uniek maakt, is dat het is aangelegd op de drooggelegde bedding van de rivier de Turia. Na een overstroming in 1957 besloot de stad Valencia de rivier om te leiden, waardoor een uitgestrekte groene ruimte ontstond die nu het park vormt. Het park strekt zich uit over een lengte van ongeveer 9 kilometer en beslaat een oppervlakte van bijna 110 hectare.

Het park biedt een scala aan recreatieve mogelijkheden en is een favoriete plek voor sporters, wandelaars, fietsers en gezinnen. Het Turia-park herbergt ook verschillende sportfaciliteiten, waaronder voetbalvelden, tennisbanen, atletiekbanen en een skatepark.Naast groen en recreatie biedt het Turia-park ook culturele en artistieke attracties. Je vindt er sculpturen, fonteinen, tuinen en zelfs een openluchtamfitheater waar regelmatig evenementen en voorstellingen plaatsvinden.

6. Gulliver park

Een van de leuke plekken voor kinderen die je tegenkomt op de route naar het historisch centrum, is Gulliver Park. Een uniek en interactief kinderpark gelegen in het Turia park. Het park is geïnspireerd op het beroemde personage Gulliver uit het boek “Gulliver’s Travels” van Jonathan Swift.

Wat Gulliver Park zo bijzonder maakt, is dat het een gigantisch beeld van Gulliver voorstelt die op de grond ligt en waar kinderen op kunnen spelen en verkennen. Het beeld van Gulliver is meer dan 70 meter lang en heeft glijbanen, klimrekken, touwladders en tunnels die over zijn lichaam lopen. Het biedt een unieke speelervaring voor kinderen van alle leeftijden. Ook voor grote kinderen (zie video ;-))

Het Gulliver Park is gratis toegankelijk en wordt goed onderhouden. Het is een geweldige plek om kinderen te laten spelen en tegelijkertijd te genieten van de prachtige omgeving van het Turia-park.

7. Plaza de la Reina

Het Plein van de Koningin, is een van de meest prominente en historische pleinen in Valencia. Het plein ligt in het hart van de oude binnenstad en is een belangrijk knooppunt van culturele, historische en architectonische bezienswaardigheden.

Het plein wordt gedomineerd door de prachtige kathedraal van Valencia, ook wel bekend als de Kathedraal van Santa Maria. Deze indrukwekkende gotische kathedraal dateert uit de 13e eeuw en is een architectonisch meesterwerk. Het herbergt de Heilige Graal, die wordt beschouwd als de beker die Jezus gebruikte bij het Laatste Avondmaal.

Naast de kathedraal vind je op Plaça de la Reina ook andere historische gebouwen, zoals het Paleis van de Generalitat, de regering van de regio Valencia. Het paleis heeft een prachtige gevel en is een voorbeeld van de gotische en barokke architectuur.

Het plein zelf heeft een levendige sfeer met gezellige terrasjes, cafés en restaurants waar je kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl je uitkijkt over de historische omgeving. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

8. Valencia Cathedral

De constructie van de Valencia-kathedraal begon in de 13e eeuw, maar het duurde enkele eeuwen voordat het volledig was voltooid. Het gebouw combineert verschillende architecturale stijlen, waaronder gotiek, barok en romaanse invloeden. Dit geeft de kathedraal een unieke uitstraling en een mix van artistieke elementen.

Een van de meest opvallende kenmerken van de kathedraal is de Miguelete-toren, ook wel bekend als de klokkentoren van de kathedraal. Met een hoogte van meer dan 50 meter biedt de toren een panoramisch uitzicht over de stad Valencia. Het beklimmen van de 207 treden naar de top is de moeite waard voor een adembenemend uitzicht.

Een andere belangrijke attractie in de Valencia-kathedraal is de Heilige Graal, die wordt bewaard in een kapel binnen de kathedraal. Volgens de overlevering is dit de beker die Jezus gebruikte bij het Laatste Avondmaal. Het is een belangrijk religieus relikwie en trekt jaarlijks veel pelgrims en nieuwsgierige bezoekers aan.

Binnen in de kathedraal vind je prachtige kapellen, sierlijke altaren en beeldhouwwerken die de rijke religieuze geschiedenis en kunst van Valencia weerspiegelen. De gotische gewelven, glas-in-loodramen en gedetailleerde ornamenten zorgen voor een indrukwekkende en spirituele sfeer.

De Valencia-kathedraal is niet alleen een religieuze plek, maar ook een cultureel centrum. Het organiseert o.a. tentoonstellingen & concerten.

9. Plaza de la verge

Plaza de la Verge (Maagdenplein), is een van de meest sfeervolle en historische pleinen in het centrum van Valencia.

Plaza de la Virgen ligt in de oude binnenstad van Valencia en is omringd door enkele van de meest belangrijke monumenten en historische gebouwen van de stad. Het plein is een ontmoetingsplaats en een populaire plek voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden op het plein is de Basilica de la Virgen de los Desamparados, een prachtige basiliek gewijd aan de patroonheilige van Valencia, de Maagd van de Verlatenen. De basiliek is een belangrijk religieus heiligdom en trekt pelgrims en gelovigen van over de hele wereld.

Een ander opvallend kenmerk van het plein is de Fuente del Turia, een fontein die een eerbetoon is aan de rivier de Turia die ooit door Valencia stroomde, waar nu Turia Park is. De fontein heeft een sculptuur van een riviergodin die water uitgiet en is een populaire plek om te ontspannen en van het plein te genieten.

Plaza de la Virgen is ook omringd door historische gebouwen, waaronder het Palacio de la Generalitat, de zetel van de regionale regering van Valencia, en de kathedraal van Valencia, zoals eerder besproken. Deze architectonische hoogtepunten voegen een gevoel van grandeur en geschiedenis toe aan het plein.

10. Torres de Serranos

De Torre de Serranos is een van de weinige overgebleven middeleeuwse stadspoorten van Valencia.

De toren werd gebouwd in de 14e eeuw en diende als een van de hoofdingangen tot de ommuurde stad Valencia. Het werd oorspronkelijk gebruikt als een verdedigingsstructuur om de stad te beschermen tegen indringers. De Torre de Serranos maakte deel uit van de ommuring van de stad en werd gebruikt als een strategisch punt om de toegang tot de stad te controleren.

De toren is een voorbeeld van gotische architectuur en heeft een imposante uitstraling. Het is gebouwd met zandsteen en heeft een rechthoekige vorm met dikke muren en kantelen. De toren heeft ook enkele decoratieve elementen, zoals sierlijke ramen en een wapenschild van Valencia.

11. La Lonja de Seda

La Lonja de la Seda, ook wel bekend als de Zijdebeurs, is een opmerkelijk voorbeeld van gotische architectuur en een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in Valencia. Het is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en trekt jaarlijks veel bezoekers aan vanwege zijn architecturale pracht en historische betekenis.

De bouw van La Lonja de la Seda begon in de 15e eeuw en werd voltooid in de 16e eeuw. Het gebouw diende oorspronkelijk als een ontmoetingsplaats en handelscentrum voor de zijde-industrie, die destijds een van de belangrijkste economische activiteiten in Valencia was. Het werd gebruikt als een handelsbeurs waar zijdehandelaren samenkomen om zaken te doen.

Het gebouw is ontworpen in de gotische stijl en heeft een opvallende architectuur. Het bestaat uit verschillende ruimtes, waaronder de Consolat de Mar, een grote centrale hal met hoge gewelven en prachtige zuilen die een indrukwekkend schouwspel vormen. De zuilen zijn versierd met gedetailleerde sculpturen die mythologische en religieuze scènes voorstellen.

Een van de meest opvallende kenmerken van La Lonja de la Seda is de Sala de Contratación, ook wel bekend als de Handelskamer. Deze ruimte is rijkelijk versierd met indrukwekkende gotische ornamenten en wordt beschouwd als een meesterwerk van de middeleeuwse architectuur. Het diende als een ontmoetingsplaats voor handelaren en heeft een bijzondere akoestiek vanwege de speciale vorm van de zuilen.

Binnenin het gebouw vind je ook verschillende andere kamers, waaronder de kapel, de raadzaal en kantoren. Deze ruimtes getuigen van de welvaart en het belang van de zijde-industrie in Valencia tijdens de middeleeuwen.

Tegenwoordig is La Lonja de la Seda open voor het publiek als een museum en culturele locatie.

12. Mercat Central

De Mercado Central, ook wel bekend als de Centrale Markt, is een levendige en historische markthal in het hart van Valencia. Het is een van de oudste en grootste overdekte markten van Europa en een van de meest populaire bezienswaardigheden van de stad.

De markt is gevestigd in een prachtig modernistisch gebouw uit het begin van de 20e eeuw, dat op zichzelf al een bezoek waard is. Het indrukwekkende ontwerp omvat een grote koepel, glas-in-loodramen en een overvloed aan details die de schoonheid van het gebouw accentueren.

Binnenin de Mercado Central vind je meer dan 1.000 kraampjes en winkels die een breed scala aan verse producten aanbieden. Het is een waar paradijs voor liefhebbers van eten en gastronomie. De markt is gevuld met kleurrijke kraampjes vol met verse groenten en fruit, heerlijke vleeswaren, verse vis, zeevruchten, kazen, olijven, kruiden en nog veel meer.

Het is niet alleen een plek om boodschappen te doen, maar ook een ontmoetingsplaats waar lokale bewoners en bezoekers samenkomen om te genieten van de levendige sfeer. Je kunt door de marktgangen dwalen, de geuren opsnuiven, de verse producten bewonderen en zelfs proeverijen doen bij sommige kraampjes.

Naast de verse voedingsmiddelen biedt de Mercado Central ook een scala aan andere producten, zoals bloemen, kruiden, souvenirs en lokale specialiteiten. Het is de perfecte plek om authentieke Valenciaanse producten te ontdekken en te genieten van de lokale culinaire cultuur.

De Mercado Central is elke dag geopend, behalve op zondagmiddag en maandagochtend. Het is een drukbezochte plaats, vooral in de ochtenduren wanneer de markt in volle gang is. Het is raadzaam om vroeg te gaan om de drukte te vermijden en te genieten van een rustige verkenning van de markt.

Als je een liefhebber bent van eten en de lokale keuken wilt ontdekken, dan mag een bezoek aan de Mercado Central zeker niet ontbreken tijdens je verblijf in Valencia. Het is een culturele en gastronomische ervaring die je niet snel zult vergeten.

13. Mercat de Colon

De Mercat de Colón, ook bekend als de Mercado de Colón, is een historische markthal en een architectonisch meesterwerk gelegen in het centrum van Valencia. Het is een populaire bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen die op zoek zijn naar een unieke winkel- en eetervaring.

De markthal werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw, tussen 1914 en 1916, en diende oorspronkelijk als een marktplaats voor voedselproducten. Het ontwerp van de Mercat de Colón is het werk van de bekende Valenciaanse architect Francisco Mora Berenguer, die ook andere iconische gebouwen in de stad heeft ontworpen.

Het gebouw is een prachtig voorbeeld van de Valenciaanse modernistische architectuur, ook wel bekend als de art-nouveaustijl. Het heeft een opvallende gevel met ornamenten, bogen en decoratieve elementen die typerend zijn voor deze architectonische stijl. Het interieur van de markthal is ruim en licht, met hoge plafonds en grote glazen ramen die zorgen voor een aangename sfeer.

Vandaag de dag is de Mercat de Colón getransformeerd tot een levendig centrum van gastronomie.

Nog een paar leuke dingen met de kids

Dagje strand

Valencia heeft enkele prachtige stranden waar je met je gezin kunt ontspannen, zwemmen, spelen en genieten van de mediterrane zon.

Malvarrosa-strand

Dit is het bekendste strand van Valencia, gelegen vlak bij het stadscentrum. Het is een breed zandstrand met een levendige sfeer en een scala aan voorzieningen, waaronder restaurants, bars en strandclubs.

Playa de las Arenas

Dit strand ligt naast het Malvarrosa-strand en biedt ook fijn zand en helder water. Het is iets rustiger dan Malvarrosa, maar heeft nog steeds een goede selectie van strandbars en restaurants. Het strand strekt zich uit langs de schilderachtige boulevard en is ideaal voor een ontspannen dagje aan zee.

Playa de las Arenas

Dit strand ligt naast het Malvarrosa-strand en biedt ook fijn zand en helder water. Het is iets rustiger dan Malvarrosa, maar heeft nog steeds een goede selectie van strandbars en restaurants. Het strand strekt zich uit langs de schilderachtige boulevard en is ideaal voor een ontspannen dagje aan zee.

Bioparc

Het Bioparc in Valencia speelt een actieve rol in het behoud en de bescherming van bedreigde diersoorten, met deelname aan fokprogramma’s en educatieve initiatieven.

Het is een uniek park dat zich richt op het creëren van natuurlijke en authentieke habitats voor dieren, waarbij de nadruk ligt op educatie, behoud en respect voor de natuur.

Het park opende zijn deuren in 2008 en is ontworpen om bezoekers onder te dompelen in de verschillende ecosystemen van Afrika. Het is verdeeld in verschillende zones die de diverse habitats van het continent weergeven, zoals de savanne, de Afrikaanse bosrand en de moerassen.

Wat het Bioparc Valencia onderscheidt, is de zorgvuldige aandacht voor detail bij het creëren van de leefomgevingen van de dieren. Het park streeft ernaar om de natuurlijke omgeving van de dieren zo getrouw mogelijk na te bootsen, met aandacht voor elementen zoals vegetatie, landschappen, rotsformaties en waterpartijen. Hierdoor lijkt het alsof je echt door de Afrikaanse wildernis loopt terwijl je de dieren observeert.

Conclusie

Valencia heeft ons blij verrast

Valencia heeft veel te bieden voor volwassen en jonge ontdekkingsreizigers. Van het verkennen van de prachtige Stad van Kunsten en Wetenschappen, waar je kunt genieten van interactieve tentoonstellingen en fascinerende wetenschappelijke concepten tot het ontdekken van de historische schatten in het charmante historische centrum van de stad.

Valencia is niet alleen een stad vol attracties, maar het is ook een stad met een warme en gastvrije sfeer. De lokale bevolking staat bekend om hun vriendelijkheid en behulpzaamheid, waardoor je je meteen thuis voelt.

En laten we niet vergeten dat Valencia ook een culinair paradijs is, met heerlijke gerechten zoals de beroemde paella. In Valencia kun je niet alleen culturele ervaringen op doen, maar ook de lokale keuken proeven en nieuwe smaken ontdekken.

Omdat Valencia gelegen is aan zee, kun je de drukte van de stad afwisselen met ontspanning aan zee.

Wij gaan zeker nog eens terug om nog meer te ontdekken in Valencia.

 

Vind je dit een leuk artikel?

Pin het op Pinterest

Meer reisverslagen

Meer reisverslagen vind je hier en als je verhalen wilt lezen dan kun je terecht op onze blog.

geef hieronder je reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk de video

Tour- & dineridee

Tour door de oude binnenstad van Valencia met wijn en tapas in een historisch monument uit de 11e eeuw. Klik hier voor meer info.

Workshop Paella maken

Houd je van koken en wil je leren hoe je Valenciaanse paell maakt? Boek dan deze workshop. Klik hier voor meer info.

privéwandeling met gids

Als je je graag wilt laten begeleiden langs mooie bezienswaardigheden in Valencia, boek dan een gids. Klik hier voor meer info.

Fietstour met gids

Ontdek de hoogtepunten van Valencia op de fiets en bestrijk meer terrein dan te voet mogelijk is, terwijl je toegang krijgt tot plaatsen waar bussen niet kunnen komen. Klik hier voor meer info.

Hop-on hop-off bus

Profiteer van 24 uur onbeperkt gebruik van de bus om ontspannen alle bezienswaardigheden te bekijken. Klik hier voor meer info.

Pin It on Pinterest

Share This