Toen we terugkwamen uit Belize met de plannen om anders te gaan leven, waren we initieel op zoek naar een vakantiewoning. Samen met een vriendin bekeek ik de vele knusse kleine vakantiewoningen in bosrijke omgevingen in Nederland. Mijn vriendin keek om zich heen en vroeg zich af waarom ik al die luxe van onze vrijstaande woning wilde opgeven voor een klein poppenhuisje in het bos.

Ik vertelde haar dat luxe voor ons een andere betekenis had gekregen. Zeker in een periode waarin we hard moesten werken om financieel op orde te blijven. Ik legde haar uit dat ons grote huis ons voornamelijk veel werk opleverde. Natuurlijk was het heerlijk om ’s avonds gezellig bij de haard te zitten of op onze veel te grote bank een filmpje te kijken. Om van deze weelde te genieten, moesten we de hele week hard werken. Ook het schoonhouden van ons prachtige huis was een dagtaak met een ondernemend kind en langharige katten. Ons huis zou een luxe zijn, als we er ook mee konden doen wat we wilden en dat was niet zo. Ik wilde al jaren een nieuwe keuken met zo een gezellig kookeiland, maar daar hadden we simpelweg het geld niet voor. Luxe zit voor ons niet in spullen, maar in ervaringen. Dingen kunnen doen waar je blij van wordt.

Het idee van een kleiner huis met veel minder spullen, voelde als een bevrijding. Zeker als we dat huis kostenneutraal konden laten zijn. Dan zouden we een half jaar in Nederland wonen en een half jaar in Belize. In het half jaar dat we in Nederland waren, zouden we voldoende geld verdienen om een heel jaar van te leven. Uiteindelijk bleek dit geen oplossing, want de wetgeving in Nederland is hierin complex en onvoorspelbaar. En zo ontstond het idee om te gaan wonen in een camper en met dat idee kwam ook het idee om dan door Europa te gaan reizen, want ja als je woning op wielen staat, kun je er net zo goed mooie plekjes mee opzoeken.

En een camper is natuurlijk nog veel kleiner dan een vakantiewoning. Als je iemand wilt passeren dan schuur je langs elkaar heen en als de een in de badkamer wil en de ander in de keuken bezig is, dan heb je bijna een stappenplan nodig. Gelukkig leven we het grootste gedeelte van de tijd buiten en zijn de passeer-en-plan momenten in de camper vrij schaars.

Tot nu toe ervaar ik eigenlijk alleen maar voordelen aan het leven in een camper. We kunnen gaan en staan waar we willen. We hebben altijd ons huis bij ons en ook onze bedden (die erg lekker liggen trouwens). Zijn we onderweg en voelen we ons moe, dan kunnen we een plekje opzoeken om te parkeren en kruipen we lekker onder de wol.

Wat ik ook een giga-voordeel vind is het schoonmaken van de camper. Binnen een uur is alles volledig schoon en opgeruimd. Hoe cool is dat?

Voordat we vertrokken kreeg ik van Aukelien Poelsema 2 super handige doeken van Jemako. Met de ene doek maak je schoon en met de andere doek maak je droog. Ik kende de doeken al van mijn vriendin Sandra, waar ik ze van leende voor de ramen. Ik dacht ook dat ze alleen voor de ramen waren, maar Aukelien verzekerde me dat ik ze overal voor kon gebruiken, dus ook de binnen- en de buitenkant van onze camper. En 2 doeken om alles schoon te maken is natuurlijk enorm ruimtebesparend. Naast deze 2 doeken heb ik nog een doekje voor het toilet en een vaatdoekje. Als ik met de doeken schoonmaak, heb ik helemaal geen schoonmaakmiddel nodig. Dat scheelt weer flessen meenemen en is ook nog eens goed voor het milieu. Hoe tof is dat? Sandra heeft de doeken al jaren, dus ze gaan ook nog eens heel lang mee. Ik ben er superenthousiast over, ze werken goed en ze nemen weinig ruimte in beslag, wat super handig is als je in een camper woont.

Dank je wel Aukelien voor deze fantastische doeken!

Pin It on Pinterest

Share This