Toledo Spanje

November, 2018

Historische wandeling

Duur: 1 dag, 1 nacht
Overnachting: in camper
Totale kosten: € 55,-
We zouden eigenlijk maximaal 3 uur per dag rijden en technisch gezien zou ons dat brengen in de buurt van Ciudad real. Helaas had ik ons naar de verkeerde camperplaats gestuurd en we kwamen op een verlaten stuk uit. We besloten door te rijden naar Toledo en dat bleek een fantastische keuze.

Toledo is een van de oudste steden van Spanje gesitueerd op een heuvel boven de vlaktes van Castilla-La Mancha in Centraal Spanje. Het is de hoofdstad van deze regio en is bekend vanwege de grote hoeveelheid historische monumenten. Het historische centrum is nog volledig ommuurd en een trip rond de stad is ook zeker de moeite waard.

Km2

Inwoners

Niet alleen het historisch centrum is prachtig. Ook de omliggende natuur is een en al schoonheid. Zeker in november, als er een diversiteit aan herfstkleuren zichtbaar is. De heuvels laten duidelijk zien hoe ze ooit ontstaan zijn en dat ze nog steeds werken. In de natuurlijke omgeving rond Toledo komen we de wandelaars en hardlopers tegen.

Rond de stad

Er is in Toledo zoveel te zien, dat je er gerust meerdere dagen kunt rondhangen. Als je met een camper reist, kun je dat ook nog eens heel voordelig doen, omdat je op de naastgelegen parkeerplaats gratis kunt staan.

Als je vanaf de parkeerplaats naar de stad loopt is het de moeite waard om een stukje buitenom langs de stadsmuur te lopen. Er loopt een pad langs de rivier De Taag. Als je die volgt, zie je naast de bruggen die nog in tact zijn, ook resten van bruggen en gebouwen. Daarnaast kun je genieten van de prachtige natuur, die in november een schakering van herfstkleuren laat zien.  Her en der komen we kruiden en fruitbomen tegen, die zich op een wonderlijke manier tussen de rotsen hebben gevestigd.

Na een mooie wandeling rond de stadsmuur, komen wij de stad binnen in een rustig gedeelte en daar kijken wij onze ogen al uit. Door de smalle straatjes met historische gebouwen, gaan we direct terug in de tijd. Laat de historische wandeling maar beginnen.

Geschiedenis van Toledo

Toledo is een van de oudste steden van Spanje. Het heeft een hele historie als hoofdstad. Zo was Toledo ooit de hoofdstad van het Iberische Carpetani. In 192 voor Christus werd Toledo veroverd door de Romeinen. De Romeinen noemden de stad Toletum.

Toen de Visigoten het Romeinse rijk als foederati binnen kwamen, werden verschillende Romeinse gebieden in Spanje geannexeerd. Een van de eerste steden die in handen kwamen van de Visigoten was Toledo.

In de Moorse tijd heette de stad Tolaitola en viel onder het bevel van de kalief van Córdoba. Na de val van het kalifaat werd Toledo een zelfstandig koninkrijk met een bloeiende industrie (wol, zijde en wapens). In die tijd werd er in de stad ook veel gedaan op wetenschappelijk gebied.

In 1085 werd de stad weer bezet door een hebberige Castiliaanse koning, genaamd Alfons VI en in 1087 werd Toledo het kerkelijk centrum van Spanje.

In 1520 begon in Toledo de volksopstand van de Comuneros. De opstand van de Comuneros was een opstand van de burgers van Castilië tegen het bewind van Karel V en zijn regering tussen 1520 en 1521.

Tot 1580 werd naast Spaans ook Arabisch gesproken in Toledo.

In 1561 verloor Toledo haar politieke betekenis toen Philips II zijn residentie naar Madrid verhuisde.

Toledo werd beroemd door het beleg van Alcázar. Dit was een militaire confrontatie aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog tussen tegenstanders en medestanders van Francisco Franco. Van 21 juli tot 27 september 1936 werd het kasteel Alcázar zwaar gebombardeerd. Alcázar werd ontzet door Franco op 27 september. Franco werd uitgeroepen tot leider. Hij liet het kasteel dat hij had vernield restaureren en Alcázar is daarmee een van de prominent aanwezige monumenten in Toledo.

Bezienswaardigheden

Hieronder een greep uit de vele bezienswaardigheden in Toledo Spanje.

Alcázar

Zoals eerder beschreven is Alcázar een kasteel in Toledo dat je niet kunt missen. Toen we Toledo binnenreden, lag het te pronken op de heuvel. Het paleis doet tegenwoordig dienst als museum en bibliotheek. In het museum vind je een expositie over de heersers, wapens en het leger van Spanje.

Treinstation

Het treinstation dat pas in 1920 is gebouwd, is een van de mooiste gebouwen van Toledo. Het is heel fraai voorbeeld van mudéjararchitectuur, waarbij vooral de ramen heel erg opvallen.

Mocht je met de trein naar Toledo komen dan is dit direct een fantastische start van je reis.

Puerta de Bisagra

Deze mooie stadspoort is in de tiende eeuw gebouwd door de Moorse taifa van Toledo, die de poort Bab al-Saqra noemde.

Deze poort is al meer dan duizend jaar de belangrijkste toegang tot de stad. Nog steeds komt een groot deel van het verkeer door deze oude poort naar binnen.

Er is nog veel meer

Dit zijn zeker niet de enige bezienswaardigheden in Toledo. Zo zijn er meerdere poorten te bewonderen, zoals de Puerta del Sol. Direct na Puerta del Sol heb je een prachtig panoramapunt. Vanuit het park Paseo del Transito heb je prachtig uitzicht op de omringende gebieden van Toledo

Het hart van Toledo wordt gevormd door het plein Plaza de Zocodover. Vanuit hier vertrekt het toeristische treintje dat je rond de stad rijdt, je kunt er entreekaartjes kopen en je vindt er gidsen voor stadswandelingen. Mocht je wat willen eten, zou ik dat zeker niet hier doen. Het is er bepaald niet goedkoop en er zijn betere restaurantjes verderop in de stad te vinden. Wat wel leuk is op dit plein, is Santo Tomé Mazepanes, een 140 jaar oude winkel gespecialiseerd in marsepein.

Binnen de stad kun je nog genieten van de verschillende musea en prachtige monumenten zoals:

Het klooster Monasterio de San Juan de los Reyes
De synagoge de Santa María la Blanca
De kathedraal van Toledo
De kerk: Iglesia de Santo Tomé
De musea: Museo del Greco en museo de Santa Cruz

Met een hop on – hop off bus kun je rondrijden buiten de stadsmuren en kun je de prachtige bruggen en buitengebieden zoals cigaralles bekijken.

Kortom genoeg te doen in Toledo dus.

Eten & Drinken

We hebben niet uitgebreid restaurants met elkaar vergeleken, dus waar je goed kunt eten, dat mag je zelf gaan ontdekken. Wel hebben we gezien dat er grote prijsverschillen zijn en dat er dus voor ieder budget iets te vinden is.

Als je ervan houdt om de locale keuken te ontdekken, dan zijn er een aantal gerechten die je zeker niet mag missen.

1. Marsepein

Het streekproduct bij uitstek in Toledo is marsepein. Als je ervan houdt, is het echt een aanrader om een lekkere kop thee te gaan halen met een stukje marsepein. Je kunt natuurlijk ook bij het 140 jaar oude winkeltje een doosje voor thuis kopen.

2. Perdiz a la Toledana

Dit stoofpootje van rode patrijs is een traditioneel gerecht uit Toledo. Het wordt gemaakt ui, knoflook en witte wijn. Het gerecht wordt geserveerd met aardappel.

3. Carcamusas

Dit gerecht van langzaam gegaard varkensvlees met tomaat, erwten en witte wijn wordt geserveerd met knapperig brood. Je kunt het vinden in tapas restaurants.

Naast marsepein is Toledo ook bekend om haar geitenkaas (queso de ovejaor) wat je ook overal kunt kopen. Het wordt vaak gecombineerd met gerookte ham op een knapperig broodje.

Wist je trouwens dat Toledo saffraan van zeer hoge kwaliteit produceert?

Vind je dit verslag leuk? Pin ‘m!

Meer reisverslagen

Dit is het eerste reisverslag dat we op deze manier hebben geschreven. Er zullen er meer volgen. Wil je toch verder lezen? Kijk dan op ons blog.

Pin It on Pinterest

Share This