Op het journaal en in de kranten wordt gesproken over extreme hitte in Spanje en Portugal. Er zouden temperaturen gehaald worden van 50 graden. Niet dat wij kranten lezen of het journaal kijken, maar we werden geattendeerd op bosbranden in Portugal door een Facebook vriendin, die we binnenkort in Portugal willen bezoeken. We kregen een webadres waarop we de branden kunnen volgen. Het is droog en heet in Portugal en dat is het ook al een tijdje in Spanje, de temperaturen zijn al opgelopen naar meer dan 47 graden Celsius.

Koelen met water

Maandagmiddag reden we weg uit Alcocebre, verder richting het Zuiden van Spanje. Volgende week krijgen we een logΓ©e en die vliegt op Malaga, dus tijd om rustig aan te verplaatsen. In Alcocebre hebben we de aangegeven hitte goed doorstaan. Er was alle dagen veel wind en dat zorgde voor de nodige koeling. De zondag ervoor was anders, dat was een compleet windstille dag en dat was de eerste dag dat het echt heet aanvoelde. Gelukkig waren er op de camperplaats douches en konden we goed koelen.

Maandag was de afgesproken reisdag en er stond iets meer wind, dus met de ramen op de tochtstand, besloten we te gaan rijden. Dat ging prima, tot dat we een stuk door de bergen moesten. Daar was de hitte zo extreem, dat Eowyn zichzelf niet goed meer kon koelen. Toen ik de koelkast open deed, wilde ze erin kruipen. Ik heb haar gekoeld door haar te aaien met natte handen en dat ging gelukkig goed. Zo kon ze weer bij trekken. De rit was zwaarder dan normaal en we besloten om eerder te stoppen.

Ted had een camperplaats gevonden van Nederlandse eigenaren en dat was nog een uurtje rijden. Ik belde en kreeg een vriendelijke Nederlandse dame aan de lijn, die me ook in het Nederlands begroette. Ze had nog plek en waren van harte welkom. En het bleek een fantastische plek, want ze hebben een zwembad! We mochten ’s avonds nog even lekker afkoelen in het zwembad en voor Eowyn was er ruimte om even lekker in de koelte van de schaduw verder te ontspannen. Toen we uit het zwembad kwamen, hadden we het gewoon koud. Een heel rare gewaarwording na zoveel hitte onderweg. De plek waar we terecht waren gekomen koelt ’s avonds af tot ongeveer 22 tot 25 graden. Hoe welkom was dat na de hitte rit.

Bosbrand nabij Valencia

Later las ik over een bosbrand nabij Valencia, vlak langs onze route. Vermoedelijk had deze brand ook iets te maken met de temperatuur die wij onderweg moesten doorstaan. De brand was vermoedelijk een paar uur voordat wij er langs reden, ontstaan door bliksem.

De brand woedt nog steeds en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste tot nu toe in Spanje. Meer dan 2.600 hectare natuur is in vlammen opgegaan en meer dan 2.500 mensen moesten worden geΓ«vacueerd en daarna nog een heel dorp. Er zijn wegen afgesloten en er zijn vlammen gezien van wel 20 meter hoog. Er wordt met 600 man gewerkt om de brand onder controle te krijgen en er vliegen 25 blusvliegtuigen en -helicopters rond.

Wij boffen dat we er al voorbij zijn en dat we zijn geland in Aspe, waar we een mooie rustige plek hebben met een heerlijk zwembad waar we lekker met Tess kunnen zwemmen. De nachten zijn koel en overdag is er een lekkere frisse wind.

Natuurgebieden ontwijken

Op onze tocht verder naar het Zuiden zullen we met een grote boog om natuurgebieden heen rijden en zoveel mogelijk de kust volgen. We blijven dan in het Zuiden van Spanje totdat de temperaturen weer wat zakken en er wellicht wat neerslag in Portugal komt.

Het is bijzonder want overal in Europa puffen mensen van de hitte en wij rollen er steeds precies tussendoor, met uitzondering van de hitte rit dan. We zullen in ieder geval wat regendansen gaan inzetten voor de gebieden waar branden woeden en brandgevaar is. Wij schijnen daar goed in te zijn, want onze reis begon met overal waar we kwamen heel veel regen. Dus regenen gaat het in Spanje en Portugal, let maar op!

Pin It on Pinterest

Share This