Noordkust van Spanje

Juni 2019

Terugreis naar Portugal

Duur: 10 dagen
Overnachting: in camper
Kosten per week: variabel

Het mooie van rondreizen in je camper is dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. De grootste kostenpost is de brandstof en zelfs die kun je reguleren door bijvoorbeeld wat langzamer te gaan reizen. Zo gaan de kosten per week vanzelf naar beneden.

We merken dat we niet zoveel behoefte hebben aan het bezoeken van steden en dat we liever de kust afstruinen naar mooie plekjes. Op deze route is dat niet zo heel moeilijk. De Noordkust van Spanje heeft prachtige baaien met imposante rotspartijen. Op veel plekken kun je vrij staan en op diverse plekken kun je gratis lozen en water vullen.

Voor de echte mooie plekjes moet je soms even doorrijden, want in deze regio zijn niet heel veel camperplaatsen benoemd. Wij kwamen er per toeval achter, toen we aan het lozen waren en we aan de overkant van de baai een camper zagen staan. We reden erheen en hadden een prachtige plek voor de nacht.

Ongerepte natuur

Het is zo een feest om langs te kust van Noord Spanje te reizen. De rotspartijen omringd door azuurblauwe zee en lichte stranden is prachtig om te zien. Het is hier ook veel groener dan in de rest van Spanje en dat komt door het klimaat. Het is hier een stuk koeler en het regent hier ook zeer regelmatig. Het resultaat is uitgestrekte bossen en velden vol met bloemen. Hortensia’s groeien hier ook in volle glorie overal langs de weg, wat ik dan weer extra bijzonder vind omdat ik tijdens mijn bezoek aan Nederland een hortensia kreeg van een vriend, die nu in zijn tuin logeert. Als het goed is krijg ik af en toe een foto.

Hoewel we ons op dit moment niet aangetrokken voelen tot steden, wilden we wel graag wat plaatsen zien zoals Santiago de Compostela, San Sébastian en Santillana del Mar.

Santiago de Compostela

Dit bedevaartsoort moeten we nog een keer opnieuw doen, want dat viel letterlijk een beetje in het water. Het regent hier al dagen pijpenstelen. Bovendien staat de trekpleister van Santiago de Compostela bijna volledig in de steigers.

Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek. Het graf van Jakobus is ook de bestemming van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Ondanks dat de kathedraal in de steigers stond, konden we even naar binnen. Er stond een enorme rij van mensen voor een trap omhoog naar het met goud beklede altaar van de kathedraal. Dit gaan we nog eens bekijken als de cathedraal uit de steigers is, net als de rest van de stad.

San Sébastian

Als je van een afstand op een van de baaien komt aflopen, dan is het een beetje een rommeltje. De hoge gebouwen dicht naast elkaar. Als je wat dichterbij komt dan blijken de meeste van deze gebouwen heel mooi te zijn, alleen samen zorgen ze voor een niet zo fraaie skyline. Kijk je de andere kant op dan ziet het er heel pitoresk uit: de baai met rotsen, veel groen en de zeilbootjes die voor anker liggen.

Het oude centrum van San Sébastian is knus met smalle straatjes. Op iedere hoek van de straat kun je terecht voor pinchos (kunstzinnig belegde stukjes stokbrood). Voor ons als levensgenieters bijna niet mogelijk om aan voorbij te lopen en dan helpt een 6-jarige dochter die heel moe is wel. Dus het lijkt erop dat we ook hier nog eens naar terug moeten om wat pinchos te eten haha.

Santillana del Mar

Een prachtig Middeleeuws dorpje met van die kneuterige winkeltjes waar alles leuk is en waarvan je na verloop van tijd denkt: waarom had ik dit ook al weer gekocht. Wat dat betreft is wonen in een camper ook absoluut nuttig, want het weerhoudt je ervan om onzin aankopen te doen. Had ik in een gewoon huis gewoond, dan was ik vermoedelijk thuisgekomen met een schattig gebloemd kinderrugzakje, wat Tess niet bijzonder mooi vond maar ik wel en aangezien die niet op mijn rug paste zou zij er mee moeten lopen. Dat is haar dankzij de camper mooi bespaard gebleven, want ze heeft al een rugzak. Zo een stoere functionele waar zij zelf dan helemaal enthousiast van wordt.

Het dorpje is niet groot en je bent er zo doorheen. Je kunt er wel heerlijk eten bij de verschillende restaurantjes. Moet je wel een beetje Spaans spreken, want Engelstalige menus daar doen ze niet aan en internet hadden ze nog niet in de Middeleeuwen dus ja.

Durf je het aan dan is iets kiezen op de gok leuk en minder spannend als je met meer bent, want dan kun je nog ruilen 😉 In ons geval pakte het perfect uit. Voor Tess konden we gewoon in het Spaans bestellen en voor onszelf hadden we allebei de perfecte gerechten uitgekozen.

Vond je dit waardevol? Pin ’t!

Meer reisverslagen

Meer reisverslagen vind je hier en als je verhalen wilt lezen dan kun je terecht op onze blog.

Pin It on Pinterest

Share This