Afgelopen woensdag reden we in onze huurbarrel naar Boedapest om ons in te schrijven als travellers bij Servas. Servas is een vereniging van mensen die het leuk vinden om gasten bij hun thuis te ontvangen en mensen die het leuk vinden om bij andere mensen te logeren als ze op reis zijn. Het leek mij een fantastisch idee om hier lid van te zijn, zodat we op onze route kennis kunnen maken met lokale mensen. Zo leer je meer over de cultuur en de omgeving en dat is in mijn ogen fantastisch.

Ted moest nog even aan het idee wennen, maar besloot ook nu weer met me mee te gaan op avontuur. En Tess? Tess vond het een geweldig idee.

Host in Boedapest

Toen we aankwamen op ons logeeradres in Boedapest, werden we ontvangen door de vrouw des huizes en haar dochter Wilma. We mochten onze tassen in huis achter laten, zodat we vast konden rondkijken in Boedapest. Wilma reedt met ons mee in de auto naar een parkeerplek waar we gratis konden parkeren. Daarna leidde ze ons rond door een deel van de stad en deed wat suggesties. Daarna vertrok ze weer naar huis en we spraken af om rond 18.00 uur weer bij hun huis te zijn. Tegen die tijd zou ons contactpersoon van Servas, de man des huizes, ook weer thuis zijn.

Prachtige architectuur

In Ted zijn herinnering was Boedapest een grauwe stad, maar die herinnering moest hij toch bijstellen. In Boedapest staan prachtige gebouwen. In de oorlog zijn veel van die gebouwen verloren gegaan. De Hongaren hebben hun best gedaan om deze gebouwen te herbouwen en dat hebben ze fantastisch gedaan.

Ook het appartement van onze hosts is prachtig, met hoge plafonds en ornamenten. Voor een appartement midden in het centrum, is het ook nog eens een groot appartement.

Net als in Venetiƫ, kozen we ervoor om ook door de kleinere straatjes te slenteren en in een van die straatjes kwamen we een koffiehuisje tegen in barokstijl. We besloten er wat te drinken. Ted en Tess deelden een potje thee en voor Tess had de serveerster het mooiste theekopje gepakt dat ze kon vinden. Ik bestelde een Hongaarse chocoladekoffie. Onderin het kopje ligt pure chocolade met kaneel en kruidnagel. Daaroverheen komt melkschuim en koffie. En ik kon hem bestellen omdat er ook een lactosevrije versie was. Yeah!

Eye of Budapest

Mijn koffie was goddelijk, alleen was mijn buik het er niet zo mee eens. Toen Tess het oog van Boedapest ontdekte, moest ik verstek laten gaan. Ted en Tess hebben samen van grote hoogte de stad bekeken.

In de avond kreeg ik een herkansing. Onze gastheer nodigde ons uit voor een avondwandeling, waarbij we een heuvel beklommen om de stad bij zonsondergang te bewonderen. Het was een prachtig spektakel waarbij de verlichting in de stad aanging.

Deze avond hadden studenten besloten er een feest te houden. De uitnodiging was mond op mond verstuurd. “Breng een fles mee en kom naar de heuvel”, luidde de uitnodiging. Er was een DJ met lichte trance muziek. Er werd gedanst, gekletst en er waren ook mensen die gewoon lekker van het uitzicht aan het genieten waren.

Explosief avontuur

De volgende dag namen we afscheid van onze hosts en bedankten we hen voor hun gastvrijheid. We hadden ze graag nog wat beter leren kennen. Deze mensen hadden veel reiservaring en waren al bijna 30 jaar betrokken bij Servas. Ze hebben heel veel mensen over de vloer gehad en hadden ook prachtige verhalen over hun reizen. We hopen ze nog eens te bezoeken of misschien ooit ergens op een andere plek in de wereld te mogen verwelkomen bij ons.

Toen we onze tassen in de auto wilden leggen, konden we niet bij de auto komen. Het hele gebied was afgezet door de politie. Onze gastheer had ons de avond ervoor al verteld dat er een bom ontmanteld zou worden en dat we wellicht last zouden krijgen van verkeershinder. Dat de bom vlakbij de parkeerplaats van onze huurauto lag, dat hadden we niet kunnen bedenken. Zouden we daarvoor verzekerd zijn?

Gelukkig had ik aan de overkant van het barok theehuisje een koffer depot gespot en we besloten onze tas daar te brengen. Waar wandelen in de kleinere straatjes al niet goed voor is.

Kastelen en paleizen

We besloten door te lopen naar het park van Boedapest, aangezien de hop-on hop-off bussen niet overal konden komen door de afzetting. In Boedapest zijn ook veel kastelen en we gingen met Tess op zoek naar het kasteel van Anna en Elsa.

Overal waar je kijkt zijn mooie gebouwen met prachtige details en vanaf de heuvel bekeken in de avond, zijn ze ook nog eens prachtig verlicht, zoals het parlementsgebouw.

Hoewel de prijzen in Boedapest een stuk hoger liggen dan in de rest van het land, kun je er nog leuk uiteten. Voor 35 euro hebben we met z’n drietjes uitgebreid geluncht inclusief drankjes.

Mocht je in Hongarije zijn, dan is een bezoekje aan de oude binnenstad zeker de moeite waard.

Als je meer foto’s wilt zien van onze reis, volg ons dan ook op Pinterest. We zijn van plan om daar meer reisalbums aan te maken voor de mensen die het leuk vinden om meer plaatjes te zien.

Pin It on Pinterest

Share This