Direct nadat de Sint zijn hielen had gelicht, begonnen wij met het uitzoeken van de kerstspullen. Bewust zo vroeg omdat we de afgelopen jaren zoveel kerstspullen hebben verzameld, dat we naast onze eigen boom, nog zeker 5 andere bomen en huizen kunnen voorzien van kerstdecoraties. En hoe leuk is het om die spullen dan ook ruim voor de kerst beschikbaar te stellen voor gezinnen die het niet zo breed hebben?

En zo hing op 6 december alweer onze kerstboom aan het plafond. Ja, ook tijdens kerst doen wij het anders. Al 4 jaar volgens het idee van Ted, wat 4 jaar geleden een bijzonder functioneel idee was omdat onze Tess toen lekker actief door het huis kroop met spreidbroekje. En met de kerstboom aan het plafond, kon ze er zonder moeite lekker onderdoor kruipen.

De afgelopen 18 jaar hebben we heel veel bijzondere kerstdagen mogen ervaren in ons huis aan de Hilde in Nijeveen. Nog steeds heb ik een zwak voor de kerstperiode. Ik hou van de knussigheid die er bij komt kijken. De kaarsjes, de sfeer, ik vind het heerlijk. En daarmee was het wegdoen van kerstspullen tot nu toe het minst makkelijk voor me. Heel veel decoraties kwamen met mooie herinneringen en de symbolen van deze herinneringen, gingen op 6 december naar andere mensen, die er weer nieuwe herinneringen aan zullen gaan koppelen.

De mooiste symbolen van kerstherinneringen hangen overigens nog voor de laatste keer in de boom. De laatste kerst in ons huis, dat voelt gek. Als ik naar de boom kijk, dan denk ik aan de geboorte van Tess. Ik denk aan het kerstdiner met familie waarbij mijn moeder haar stuk kalkoen al op had en om meer vroeg, toen Ted nog aan het verdelen was. Ook denk ik aan de kerst dat mijn broer met een gelukzalige glimlach voor het eerst met zijn grote liefde bij ons op de bank zat. En de volgende glimlach verschijnt op mijn gezicht, als ik denk aan die keer dat mijn kleine neefje net kon mee eten en mijn zusje riep: “Kijk hij vind dit heerlijk”. Toen ik opkeek, zat ze hem spoom te voeren, waar ik champagne in had verwerkt. Oeps! Hij heeft daarna wel heerlijk geslapen.

Ik zal hem missen onze mooie boom, met herinneringen. Ik had nooit gedacht dat ik zou kunnen wennen aan een kunstboom en toch doordat hij aan het plafond hangt met al die mooie symbolen, ben ik ervan gaan houden en ben ik gewend aan het niet meer ophalen van een echte boom. Want dat was ook echt heel tof om te doen! In de kou een boom uitzoeken, die dan voor 1 euro met een trekker op ons adres werd bezorgd. En ook aan de jaren dat we echte bomen in huis haalden, hebben prachtige herinneringen. Zoals de keer dat ik een boom had uitgezocht op het kerstbomenveld van Bert Visscher. Ik hield van grote bomen en de boom die ik had uitgezocht, was zo groot dat hij 2 verdiepingen kon vullen. De blik van Ted toen ik ermee thuiskwam zal ik nooit vergeten. Of de keer dat ik een veel te grote boom had uitgezocht en ik net klaar was met decoreren, toen hij zo voor onze ogen met een harde klap omviel.

Kerst is voor mij een tijd van bewustzijn, genieten van het hier en nu en gewoon zijn. Samen zijn met de mensen waar ik van houd in alle kneuterigheid. Knus en gezellig.

Oh ja, de ondersteboven boom gaan we ook doneren. Dus wie de boom te gek vind en graag volgend jaar aan zijn of haar plafond wil hangen, stuur een berichtje. Na de kerst mag je hem komen ophalen met alles erop en eraan. Tenminste: er zullen een paar decoraties uit gaan om her en der te hangen in de bomen van onze geliefden.

Pin It on Pinterest

Share This