Voor ikbenopreis.nl schreef ik onlangs een post waarin ik uitleg hoe we nu eigenlijk de knoop hebben doorgehakt om deze reis te gaan maken. Ik beschrijf hoe we tijdens onze vakantie in Belize het plan bedachten en hoe daarna alles heel snel ging.

Al jaren droomde ik van een ander leven. Ik kan me herinneren dat ik als kind het leven zoals we dat leiden, al een beetje vreemd vond. ’s Morgens met donker opstaan om je dan vervolgens te haasten om op school te komen, na school huiswerk maken en dan eten en naar bed. Misschien nog een keer in de week sporten en af en toe televisie kijken en dat was het dan. In het weekend was je dan vrij en dan hing het ervan af wat je ouders bedacht hadden of je wat leuks ging doen of niet.

Als volwassenen kwamen daar dan een heleboel verplichtingen bij en ik kwam er al gauw achter dat we in een rat race zaten. Hoe meer (dure) spullen je hebt, hoe meer verantwoordelijkheden en hoe harder je moet werken om alles in stand te houden. Toen we bijna failliet gingen, begon ik na te denken over hoe we dingen anders konden doen. En zo ontstonden in mijn hoofd al de ruwe schetsen van een nieuw leven.

Je binnenwereld bepaalt je buitenwereld

Afgelopen jaar heb ik de trainersopleiding NLP afgerond en daar hadden we het over hoe je je eigen werkelijkheid creëert. Mensen zeggen vaak: “Eerst zien dan geloven” en dat is eigenlijk de wereld op zijn kop. Om iets te kunnen zien, zul je het namelijk eerst moeten creëren. Stel je voor dat de bakker zegt: “Ik wil eerst de broden zien voor dat ik geloof dat ik ze kan maken”. Dan konden we lang wachten op ons brood. Gelukkig geloofde de bakker dat hij brood kan maken, is ermee begonnen en voilà daar was onze lunch.

Je binnenwereld bepaalt je buitenwereld. Dat is een natuurwet waar je niet omheen kunt. Tijdens mijn NLP training vond ik het nog wel eens lastig om dat te begrijpen. Het idee dat ik mijn leven zelf had gecreëerd, zowel de leuke als de minder leuke dingen. Dat maakte mij volledig verantwoordelijk, ook voor de shit waar ik doorheen moest. Het gaf me een ongemakkelijk gevoel. En wat ik in de tijd ook deed, er leek niet zoveel te veranderen. Het was alsof ik in een cirkeltje rondliep.

En dan verandert ineens alles

Ondanks alles bleef ik dromen van een ander leven. Het moest mogelijk zijn om het anders te doen. Er moesten manieren zijn om niet je hele leven in die rat race te zitten en roofbouw te plegen op je eigen lichaam. Ik kon me gewoon niet voorstellen dat het leven zo hoorde te zijn. Wat de mensen om me heen ook zeiden.

Ik droomde van reizen en mooie momenten met mijn gezin. Ik droomde van mooie stranden en knusse restaurantjes met uitzicht op zee. Ik droomde er ook van om ’s morgens yoga te doen op het strand en de zon te zien opkomen. Ik wilde nieuwe mensen ontmoeten uit andere culturen. Ik wilde de verschillende aspecten van het leven ontdekken. De stress van werken voor geld om in leven te blijven, dat kende ik nu wel.

En na, voor mijn gevoel, een eeuwigheid dromen en visualiseren, veranderde ineens alles. Ted was er ook klaar mee en we gingen samen op avontuur. We gingen samen op zoek naar mogelijkheden om het anders te doen en toen ging het razendsnel, omdat we samen aan het creëren waren.

Het onmogelijke wordt mogelijk

Wij hadden helemaal geen geld om onze dromen te realiseren. We hadden wel dromen, maar we wisten niet hoe we het moesten doen. Meer geld verdienen hadden we al heel vaak geprobeerd en dat liep uiteindelijk bijna af in een faillissement. We hadden niet zo heel veel zin om te wachten op het moment dat we wel voldoende geld zouden hebben.

Jaren hebben we alles laten afhangen van de hoeveelheid geld die we hadden. We hielden ons vast aan de schijnzekerheid van een huis en werk. Ik zeg bewust schijnzekerheid, omdat het helemaal geen zekerheid was. Als je klanten namelijk de rekening niet betalen, dan kan je bedrijf zomaar omvallen. En als je dan geen inkomen meer hebt en je je hypotheek niet meer betaalt, blijkt jouw huis ineens niet van jou te zijn.

Wij leerden op de harde manier dat er helemaal geen zekerheden zijn in het leven, behalve dat er een moment komt waarop je dood gaat. En wij hadden geen zin om in de periode voorafgaand aan dat moment, in de rat race te blijven hangen, waarin we voornamelijk aan de voorwaarden en verwachtingen van anderen voldeden.

En toen we de beslissing hadden genomen dat we het anders gingen doen, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Wat eerst onmogelijk leek, werd mogelijk.

2 dingen die je absoluut moet doen

Als ik terug kijk op het hele proces, realiseer ik me dat er eigenlijk maar 2 stappen waren, die alles hebben mogelijk gemaakt. De rest was er namelijk een logisch gevolg van.

De eerste stap was het dagdromen. Er over nadenken hoe je je leven graag zou willen leven. Zie voor je wat je aan het doen bent, hoe je je dan voelt en waar je bent. Hoe ziet je omgeving eruit, welke bezittingen heb je of heb je juist niet meer. Met wie ben je? Hoe zie je eruit? Creëer je eigen film en kijk ernaar.

En als je dat nog niet zo makkelijk vind, schrijf dan op hoe je leven eruit ziet en schrijf het zo, alsof het al zo is. Je hersenen kennen namelijk het verschil niet tussen fictie en werkelijkheid. En zodra jij je gaat bedenken hoe je leven eruit mag komen te zien, gaan jouw hersenen voor je aan de slag om het te realiseren.

De tweede stap is het hebben van vertrouwen. Het absolute vertrouwen dat jij dat leven kunt realiseren. Want dan kun je ook beslissen dat je het gaat doen en met die beslissing en het vertrouwen, gaat het gebeuren.

Wij hopen zo dat jij er ook voor gaat. Wat het ook is waar je van droomt, want het leven is veel te mooi om het te laten op gaan aan dingen doen, die je niet wilt doen. Er zijn zoveel andere manieren om te leven en wij gunnen iedereen het meest gelukkige leven ooit.

Ken je mensen die ook graag anders willen leven, deel dan deze post op social media. We gaan er nog veel meer over schrijven hoe we ons leven mogelijk maken, zodat het voor meer mensen mogelijk wordt.

Pin It on Pinterest

Share This