Natuurlijk was onze reis al begonnen toen we besloten om het roer om te gooien, want oh wat komt daar veel bij kijken. Verhuizen is 1 ding, maar verhuizen naar een camper is een hele nieuwe uitdaging. Van alles wat je hebt moet je beslissen of je het wilt houden of niet. En als je het wilt houden, gaat het dan mee in de camper of gaat het naar de opslag? En als je iets niet wilt houden, wordt het dan verkocht of geef je het weg. En als je dan besloten hebt om dingen te verkopen, dan komen er ineens vrienden die het willen kopen en hoe ga je daar dan mee om? Dan kom je er ineens achter dat je overtuigingen hebt, die niet matchen met spullen aan vrienden verkopen.

En zo word je tijdens het opruimen van je huis gedwongen om ook te gaan huishouden in je hoofd. En het proces was intens. Afscheid nemen van spullen die niet mee kunnen en waarvan je weet dat ze ook in de opslag geen toegevoegde waarde meer hebben, zoals mijn geliefde motor die ik met tranen in mijn ogen heb verkocht aan een goede bekende.

En kleding wegdoen. Daar ben ik nooit een ster in geweest. Alles wat nog goed was, kon ik vast nog wel een keer aan. En zo puilde mijn kast uit van kledingstukken, die eigenlijk te oud waren om nog fatsoenlijk te kunnen dragen. En toch liet ik ze hangen, want als je een keer arm bent geweest, dan zorg je in tijden dat het beter gaat, dat je een buffertje hebt. Aan kleding hangt nog veel meer, zeker voor mij als vrouw. Als je in een camper gaat wonen en 1 plank beschikbaar hebt voor je kleding, en je wilt gaan reizen naar warme en koude plekken, dan heb je een fikse uitdaging! Dat wordt functioneel pakken en niet perse modieus of elegant. Ik vond het nog niet makkelijk om daarin keuzes te maken en het werd helemaal raar toen Ted met een stapel van 14 t-shirts en 5 korte broeken aan kwam zetten als absoluut minimum om mee te nemen voor de zomer, terwijl er op mijn plankje 2 topjes en 3 t-shirts lagen.

Gewoontes en patronen die je tegenkomt bij een project als dit zijn super interessant en dat alleen al is een reis op zich. En hoe moeilijk ik het ook vond om afscheid te nemen van dingen, heeft het me heel veel rust en ruimte gebracht. Het is heerlijk om eens even goed op te ruimen en wat dat betreft adviseer ik iedereen om tenminste 1 keer (veel) kleiner te gaan wonen. Minimaliseren is fantastisch, want je ruimt echt heel intensief op. Alle prullen die je bewaarde omdat je dacht dat je er ooit nog iets mee zou doen, die doe je lekker weg. En naarmate het huis leger wordt, ontstaat er steeds meer rust en ruimte in je hoofd. Het werkt haast therapeutisch. En toen we vandaag de deur achter ons dicht trokken, slaakte ik een zucht van opluchting. Het grote opruimen is achter de rug en de nieuwe mogelijkheden lijken eindeloos.

Pin It on Pinterest

Share This