De vraag van onze vrienden of we niet beter konden kiezen voor een caravan heeft ons nog best een tijdje bezig gehouden. Uiteindelijk besloten we om zowel aan camperaars als caravan-aanhangers 😉 te vragen waarom ze specifiek voor een camper dan wel caravan hadden gekozen en wat volgens hen de voor- en nadelen waren.

Het meest gehoorde nadeel van een camper is dat je je hele huis mee moet nemen als je boodschappen wilt doen of een uitstapje wilt maken wat niet met de fiets kan. Een veel gehoord voordeel is dat je veel meer vrijheid hebt met een camper, als het gaat om staplaatsen. En zo heb ik veel voors en tegens gehoord voor zowel een caravan als een camper en het grappige is dat je alle genoemde voor- en nadelen ook weer anders kunt bekijken. En hoewel het verhelderend was voor onze eigen beeldvorming, bracht het ons niet veel verder in het maken van een keuze. En dus zat er maar 1 ding op: Ons hart volgen! En de harten van ons alle drie schreeuwen om een camper, dus daar gaan we dan, eigenwijs als we zijn, toch voor!

Indeling

Als je camper een jaar je huis wordt, dan is het belangrijk om van te voren goed te kijken naar de indeling. Omdat je weinig ruimte hebt in de gemiddelde camper, is het belangrijk dat die ruimte zo efficiënt mogelijk is ingedeeld. Wat wij ook belangrijk vinden is dat je toch een beetje een ruimtelijk gevoel hebt en dat het interieur licht is.

Ted had al weken een camper bovenaan zijn lijstje staan en ik had er wat weerstand op vanwege het merk. Ik had visioenen van dure onderdelen en vond het daarom niet zo een goed idee. Daarnaast vond ik het interieur wat donker met zwart leren bekleding en mahonie houten kastjes. Omdat Ted de camper niet uit zijn hoofd kon zetten, zijn we gisteren toch gaan kijken en na de proefrit die Ted alleen maakte met de eigenaar, was hij helemaal verkocht. Hij vond het een heel fijne camper. Motorisch was hij perfect en hij reed heerlijk, zei hij. Helaas moest ik hem toch teleurstellen vanwege de indeling. Behalve dat de camper inderdaad heel donker was van binnen, had hij ook een onhandige indeling. Zo was er geen keukenblad waar je iets op kon doen. Er was alleen een gootsteen en een gasfornuis. Als je in je camper woont, maakt dat koken wat lastiger. Verder was er heel weinig kastruimte en die heb je echt nodig als het je huis is. De kastruimte had plaatsgemaakt voor een extra zitje, grote koelkast, vriezer en oven. En ja, dat is natuurlijk fantastisch, alleen als ik moet kiezen tussen kasten om kleding, speelgoed, schoenen, keukengerei, beddengoed en handdoeken op te bergen of een extra zitje, grote koelkast, vriezer en oven, dan kies ik toch voor het eerste. Bovendien zijn er pannen waar je broodjes, taartjes en andere ovengerechtjes in kunt maken. Het is een kwestie van handige spullen kiezen. Oh ja, en wat ik ook miste was een simpel stukje kale muur waar we onze jassen kunnen ophangen. Er is toch best veel waar je normaal niet over nadenkt, wat essentieel wordt als je in een camper gaat wonen met je gezin.

Uiteindelijk zijn er 2 indelingen overgebleven die voldoen aan onze wensen, van alle verschillende (soms zeer onlogische) indelingen die we gezien hebben. En het enige verschil tussen deze 2 indelingen is alkoof of geen alkoof en hier hadden we al eerder een blog over geschreven. Alkoof of geen alkoof was onze eerste vraag betreffende de indeling van de camper en eerlijk gezegd, maakt dat ons niet zo heel veel uit. Het voordeel van een integraal camper is dat je een veel ruimtelijker gevoel hebt, dan bij een alkoof. Het nadeel is dat je iedere avond je bed naar beneden moet halen. Niet echt noemenswaardig grote problemen, dus allebei de opties houden we open.

Gisteren hebben we beide campers bij 1 aanbieder gezien, die ook nog eens bij de verkoop een nieuwe APK doet, volledig onderhoud en de benodigde zaken zal oplossen (allebei hebben ze nieuwe koppelingsplaten nodig en een van beiden is toe aan een nieuwe distributieriem). De uiteindelijke keuze hebben we nog niet gemaakt. Ze hebben allebei evenveel kilometers gereden. De integraal is 5 jaar jonger dan de alkoof. De alkoof heeft trekhaak, fietsenrek, achteruitrijcamera en zonnepaneel. De integraal heeft een zwaardere motor. De alkoof is 5000 euro goedkoper.

Ik vind de integraal van binnen mooier en hij is krachtiger. De alkoof is van buiten mooier en heeft alles wat we nodig hebben, is alleen iets krapper. Tess vind de alkoof het leukst en ik neig er ook naar deze te kiezen, want alleen het prijsvoordeel biedt al heel veel extra mogelijkheden. Dan hebben we in ieder geval wat budget over voor andere dingen. Een nieuw stofje op de banken bijvoorbeeld en een lekker fris zeiltje op de vloer in plaats van het smoezelige vloerbedekkinkje.

Aankomende week gaan we weer kijken en dan maken we een beslissing. We hebben vandaag nog gezocht naar alternatieven en op dit moment lijkt het wel of deze 2 campers de enige zijn die bij ons passen en weet je wat het gekst was? Toen we een proefrit maakten met de alkoof, werd ik emotioneel. Alsof ik voelde dat dit onze camper ging worden…..

Zou het?

Pin It on Pinterest

Share This