Vorige week liepen we in de Albert Heijn en daar werden plastic tassen uitgedeeld waar je speelgoed in kon stoppen voor kinderen uit arme gezinnen. Het inspireerde me om het uitzoeken van speelgoed naar voren te schuiven op de planning. Tess weet inmiddels dat niet al haar speelgoed mee kan in de camper en dat ze afscheid mag nemen van speelgoed waar ze niet meer (zo vaak) mee speelt. En hoe mooi is het dat je goed speelgoed nog beschikbaar kunt stellen voor kinderen die niet zo veel hebben? En Tess vind het inmiddels helemaal leuk om andere kinderen blij te maken met spullen die ze zelf niet meer nodig heeft.

Een aantal jaar geleden heb ik eens een speelgoed inzamelactie gedaan voor kinderen uit arme gezinnen en ik heb toen samen met een aantal andere mensen speelgoedpakketten samengesteld en zo konden we een aantal kinderen uit de omgeving gelukkig maken op Sinterklaasavond. Het was een van de mooiste ervaringen uit mijn leven. Alleen het rondrijden met de pakketten, op de ramen bonzen en stiekem op een hoekje kijken naar de blije gezichtjes van de kinderen die de deuren open deden, was goud waard. Na afloop reden we met tranen in onze ogen voldaan weg. Tranen van geluk omdat we wat kinderen blij konden maken en tranen van verdriet omdat er steeds meer gezinnen bij komen die in de financiƫle problemen komen.

Nog steeds ben ik veel bezig met het vraagstuk armoede en bedenk altijd dingen die ik kan doen om mensen te helpen. Ik weet wat het is om in armoede te leven, ik heb dat meerdere malen in mijn leven mogen ervaren. Als kind, toen ik net op mezelf ging en een aantal jaar geleden toen een aantal van onze grote klanten de rekeningen niet meer konden betalen. Financiƫle zekerheid bestaat niet. Zelfs als je denkt dat je je schaapjes op het droge hebt, kan er iets gebeuren waardoor je je zekerheden verliest. Het kan werkelijk iedereen overkomen.

Omdat we dit jaar druk zijn met opruimen en minimaliseren, is het voor ons vanzelfsprekend om dingen weg te geven en dat hebben we ook al veelvuldig gedaan. Op dit moment zijn we druk bezig met het opruimen van zolder. Daar hebben we aardig wat verzameld de afgelopen 18 jaar en daarvan kan heel veel naar de weggeefschuur.

Op zolder lag ook speelgoed. Dit deden we bewust om afwisseling in speelgoed aan te brengen. Steeds als we naar zolder moesten, dan ging Tess mee om een nieuwe schat uit te zoeken, waar ze dan vervolgens weer dagen mee speelde. Deze keer gingen we op zolder kijken of er nog schatten lagen die ze graag mee zou willen nemen in de camper of dat we het beschikbaar konden stellen voor andere kinderen. Daarna hebben we samen haar kamer opgeruimd en samen een mooie set speelgoed samengesteld om mee te nemen in de camper. De rest gaf ze met heel veel plezier mee aan de meneer van de weggeefschuur.

De dingen waar ze niet vaak mee speelde en nog geen afscheid van kon nemen, hebben we naar de IBBO school gebracht. Omdat ze daar altijd welkom is als gastleerling, kan ze daar nog spelen met haar oude speelgoed. En andere dingen heeft ze aan haar vriendinnen gegeven.

Er zijn vandaag in totaal 4 grote zakken speelgoed naar de weggeefschuur gegaan en Tess en ik worden heel blij van het idee dat we daar heel veel andere kinderen blij mee kunnen maken. En wat is er nu leuker dan kinderen blij maken? Ik begrijp die ouwe Sint wel hoor, dat hij ieder jaar weer ladingen kado’s komt brengen!

Pin It on Pinterest

Share This