Hoe is het om te leven in een camper?

door | 8 05 2023 | 2 reacties

De Voor- en Nadelen op een Rij.

Inmiddels hebben wij al heel wat jaren ervaring met reizen door Europa in onze camper. Hoewel we niet 365 dagen per jaar in de camper verblijven, hebben we voldoende tijd samen doorgebracht in de camper om een helder antwoord te geven op de vraag: Hoe is het om te leven in een camper?

Dit is een vraag die we heel veel krijgen van onze lezers. Misschien droom jij er ook van om te gaan rondreizen in een camper en wil je graag weten wat je te wachten staat. In deze blog vertellen we je over de voor- en nadelen van leven in een camper. Uiteraard vanuit ons perspectief.

Voordelen van leven in een camper

Vrijheid

Het grootste voordeel is wel het gevoel van vrijheid. Hoewel je niet zomaar overal je camper kunt parkeren, ervaren wij wel het ultieme gevoel van vrijheid. In principe kun je gaan en staan waar je wilt, wanneer je wilt. Zeker als je niet ergens om een bepaalde tijd hoeft te zijn.

Je hebt de mogelijkheid om plekken te ontdekken op je eigen tempo.

Je bent altijd thuis

Als je rondreist in een camper voor onbepaalde tijd, heb je altijd ‘je huisje’ bij je. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van een geschikte accommodatie, omdat je je eigen comfortabele plek bij je hebt. Je hebt ook altijd alles bij je wat je nodig zou kunnen hebben.

Zo hebben wij bijvoorbeeld onze snowboard spullen bij ons. Mochten we onderweg zin krijgen om te snowboarden en de gelegenheid is daar, kunnen we er direct van profiteren.

Je bent veel buiten

In een camper heb je niet veel ruimte en dat maakt dat je altijd kijkt hoe je je tijd buiten door kunt brengen. Als het mooi weer is, werk ik bijvoorbeeld graag onder de luifel. Zit ik in een huis, ga ik eigenlijk nooit buiten zitten om te werken.

We gaan er ook veel op uit, om dingen te zien en te ontdekken. Dat doen we veel op de fiets of te voet, omdat dat makkelijker is dan met de camper.

Verder heb je sowieso veel meer het gevoel dat je buiten bent. Als wij bijvoorbeeld overnachten aan zee, dan vallen we in slaap en worden we wakker van het geluid van de golven op de achtergrond. We hebben altijd de ramen open en horen de buitengeluiden.

Minder spullen

Als je besluit om voor onbepaalde tijd te gaan rondreizen in een camper, dan moet je ont-spullen omdat je nu eenmaal niet heel veel mee kunt nemen in de camper. Je gaat nadenken over wat je écht nodig hebt en de rest doe je weg. Toen wij ons huis verkochten, kwamen we erachter hoeveel spullen we hadden verzameld in de loop der jaren. Met het grootste deel van die spullen hebben we nooit (meer) iets gedaan.

Tijdens het inruimen van de camper en het uitruimen van het huis, hebben we dingen verkocht, maar ook heel veel weggegeven. Het deed me denken aan het boek van Esther Jacobs dat ik ooit las: Handboek voor wereldburgers. Leef je leven in vrijheid. Ze beschrijft hierin dat we allemaal tijdelijke beheerders zijn van spullen en geen eigenaar.

Dat idee maakte het voor ons heel eenvoudig om dingen los te laten en een andere beheerder te gunnen. Spullen die op zolder liggen is balast. Het interessante van minimaliseren is, dat je ook meer ruimte in je hoofd krijgt. Ont-spullen werkt heel letterlijk bevrijdend.

Omdat de ruimte in de camper niet groter wordt, koop je ook niet zomaar spullen. Wij kopen alleen iets nieuws als er iets kapot is of om een andere reden vervangen moet worden. Dat scheelt een heleboel geld trouwens.

Kosten besparen

Dat is een mooi bruggetje naar het volgende voordeel: je hebt veel minder kosten. De kosten van het onderhouden van een huis, de nutsbedrijven en allerlei verzekeringen vervalt. Wij hebben bijvoorbeeld ook geen auto. We hebben de camper en verder doen we alles op de fiets of lopend. Moeten we iets verder, dan huren we wel eens een scooter, elektrische steps of een auto. Als we in Nederland zijn, kunnen we vaak een auto lenen van vrienden of familie. Op veel plekken is het openbaar vervoer ook prima geregeld en een stukje met de bus of de trein vindt Tess nog leuk ook.

Behalve besparing op vaste lasten, bespaar je ook op andere uitgaven. We kopen niet vaak nieuwe dingen en hebben bijvoorbeeld ook geen ruimte voor ’tirelantijnen’. Dat scheelt ook een heleboel.

De camper is zo warm, dus veel gas om te verwarmen verbruiken we ook niet.

Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar als je langzaam reist zoals wij en regelmatig vrij staat met de camper, geef je niet zo heel veel uit.

Leuke ontmoetingen

Als je met de camper op pad bent, kom je eigenlijk altijd wel ergens in gesprek. Wij hebben de meest leuke mensen ontmoet op onze reis. Alleen om die allemaal nog eens te zien, zouden we een jaar onderweg kunnen zijn.

Steeds meer mensen geven het huisje-boompje-beestje bestaan op en gaan op avontuur. Steeds meer gezinnen ook en dat is superleuk voor Tess. Zo ontmoette ze op Tarifa een meisje waarmee ze een hele dag acrobatiek heeft gedaan. De ouders hadden aan de camper een stellage met doeken bevestigd, zodat ze daarin konden hangen. Je ziet het hier op ons Youtube filmpje over Tarifa.

Steeds nieuwe dingen ontdekken

Doordat je je eigen camper bij je hebt, kun je van de ‘gebaande paden’ afwijken. Je rijdt waar je heen wilt rijden en dan ontdek je regelmatig leuke plekjes, waar je nog niet eerder over gehoord of gelezen had. Voor avonturiers zoals ik, is dat een groot feest.

Veel tijd met elkaar

Als je met je gezin rondreist in een camper, breng je veel tijd samen door. Buiten maar ook in een kleine ruimte. Dat zorgt voor een mooie verbinding en goede communicatie. Dat laatste is noodzakelijk als je met elkaar op een paar vierkante meter leeft.

De komst van onze dochter was niet vanzelfsprekend. Voor Tess heb ik 22 miskramen gehad. Voor mij is het een waar cadeau dat ik zoveel tijd met haar kan doorbrengen. Dat we haar ontwikkeling helemaal kunnen volgen, omdat we samen op reis zijn.

Ook Ted en ik vinden het heerlijk om zoveel samen te zijn. Voor onze reis zagen we elkaar alleen een paar uurtjes in de avond en in het weekend. De weekenden hadden we vaak afspraken met anderen, wat tijd echt samen ook beperkte.

Geen verwachtingen

Wat wij allemaal heerlijk vinden, is dat wij niet meer verwacht worden op verjaar- en feestdagen. We zijn vaak niet in Nederland en kunnen dan ook geen feestjes bijwonen. Toen we nog in Nederland woonden hadden we zoveel verjaardagen, dat we de hele winter in het weekend vol hadden staan met feestjes. Dat was best intens en dat hebben we nu helemaal niet meer.

Andersom hebben wij ook geleerd geen verwachtingen meer te hebben. Als je geen verwachtingen meer hebt, kun je ook niet teleurgesteld raken en dat is super relaxt. Zonder verwachtingen, kun je de dingen nemen zoals ze komen en in een leven op die manier zit eindeloos veel schoonheid. Schoonheid die we compleet zouden hebben gemist, als we wel verwachtingen zouden hebben.

Anders kijken

Doordat we al zolang dingen anders doen en dat niet gebruikelijk was toen wij met onze reis begonnen, hebben we geleerd om anders naar dingen te kijken. We hebben geleerd om oplossingen te vinden voor dingen waar nog niet eerder oplossingen voor nodig waren. De standaard kijk op dingen bestaat in onze wereld niet meer. We hebben zoveel gezien, dat we weten dat er veel verschillende manieren zijn om naar dingen te kijken en dat maakt ons super creatief. Het maakt ons ook nieuwsgierig om nog meer te ontdekken.

Nadelen van leven in een camper

Hoewel wij in ons leven niet veel nadelen ervaren, zijn er dingen die wel eens irritant kunnen zijn. Toch is dit niets, in vergelijking tot de voordelen die wij ervaren.

Beperkte ruimte

Hoewel we veel buiten leven en we in de camper ook allemaal een eigen plekje kunnen opzoeken, is de beperkte ruimte soms irritant. Er zijn van die momenten dat je allemaal iets wilt doen, waarbij je elkaar in de weg loopt. Dan moet er een naar de badkamer, terwijl de ander net een keukenkastje open wil trekken. Dan moet je op elkaar wachten.

In de camper heb je ook een beperking met wat je aan gewicht mee kunt nemen, dat is wel eens lastig met dingen die we zouden willen doen.

Beperkte voorzieningen

Ik mis een wasmachine. In de meeste landen is het prima te doen, we rijden dan 1 keer in de week naar een plek waar wasmachines zijn en wassen we alles wat we hebben gebruikt. Ook doe ik wel eens een handwasje tussendoor. Maar soms is het vervelend om er zelf geen te hebben en vooral om niet altijd ruimte te hebben om het te laten drogen.

Zo hebben we de afgelopen weken nat weer gehad en dan is het drogen van de was een uitdaging.

Met vrij staan is het soms zoeken naar plekken waar we water kunnen tanken. Zeker in de winter zijn vaak tappunten gesloten.

Niet altijd kunnen parkeren

Als de camper je enige motorvoertuig is, is het soms lastig met parkeren. Op veel plaatsen is hoogtebeperking en dan kun je er met de camper niet parkeren.

Lekker lang douchen is er niet bij

We hebben een douche aan boord, maar dat is niet douchen zoals je gewend bent. Dat is nat maken, kraan uit, inzepen, kraan aan, afspoelen.

Op campings zijn wel douches en dan is het vaak iets comfortabeler, maar ook dan douche je niet te lang. Ja, ja, ik weet het, met de nieuwe klimaatregels mag niemand meer lang douchen. Toch is het lekker om zo nu en dan jezelf even warm te douchen of een warm bad. Ja, die mis ik ook wel eens 🙂

Even lekker… vraagt voorbereiding

Ja, daar gaan we vast nog eens met rode wangetjes over schrijven, want ook dat is iets wat iedereen zich afvraagt hoe we dat doen 😉

Wij hebben een camper met een alkoof en Tess heeft het bed aan de achterzijde van de camper, omdat ze zo een soort eigen slaapkamertje heeft. Dat maakt dat wij het moeten doen met het bed in de alkoof. De rodeo ride valt daarmee natuurlijk direct af…. Sowieso seks in de camper als je op reis bent met een kind, is een dingetje.

Ook daar hebben we oplossingen voor gevonden, die we nog eens zullen delen…. of niet 😉

geef hieronder je reactie

2 Reacties

 1. Marjilke

  Heerlijk (en voor ons geruststellend) om te lezen. Wij vertrekken september voor onbepaalde tijd. Wie weet komen. We elkaar onderweg eens tegen. In ieder geval bedankt voor het delen van jullie ervaringen; het heeft ons geïnspireerd.

  Antwoord
  • Linda

   Hi Marijke,

   Wat leuk om te lezen dat deze post je heeft geïnspireerd. Gaaf dat jullie in september vertrekken voor onbepaalde tijd. Idd wie weet komen we elkaar tegen. Heel veel plezier met alle voorbereidingen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This