Maandag was het prachtig lenteweer, de zon scheen en in de zon was het zo warm, dat je makkelijk in een t-shirt buiten kon lopen. En dat deden we dan ook, op een mooie lentedag is het leuk om dingen buiten te doen, zoals de moestuin in orde maken voor het seizoen. Zelf heb ik natuurlijk geen moestuin meer, maar mijn vriendin Ilja wel en daar kon ik lekker aan de slag.

Het feit dat ik kan kiezen wanneer ik wat doe, voelt als ultieme vrijheid. In de tijd dat in een kantoorbaan had, zat ik op vaste tijden ‘vast’ op kantoor en gingen de zonnige dagen aan mij voorbij. Zeker in de winterperiode waarin het vroeg donker werd en ik pas met donker thuis kwam. Nu ik werk vanuit de camper, kan ik zelf bepalen wanneer ik werk en wanneer ik iets anders doe. En zo kan ik dus op zonnige dagen lekker buiten spelen, net zoals de kinderen.

Kinderen geven ons het goede voorbeeld: ze doen nog echt waar ze zin in hebben en zo gebeurde het maandag dat de kinderen in t-shirtjes met de broek opgestroopt de slee gebruikten als boot voor hun ballen. En daar hebben ze uren plezier mee gehad. En het werd nog gekker, want ze trokken hun badpakken aan en renden in en uit het water, waar we een week geleden nog op hadden geschaatst. Kinderen hebben geen boodschap aan dingen waar wij ons zorgen over maken, zoals of het water wellicht te koud is of niet. Dat ervaren ze zelf, op hun eigen tempo en ik ben dankbaar dat wij ons kind die vrijheid mogen geven. Normaal gesproken zouden ze natuurlijk op maandag op school zitten, maar wij hebben gekozen voor een andere weg waarin onze dochter spelenderwijs de dingen leert die ze nodig heeft om zich voort te bewegen in deze maatschappij en het leven te kunnen leven waar zij gelukkig van wordt. Onze vrienden hebben voor hun tweeling hetzelfde pad gekozen, wat betekende dat ze op deze zonnig maandag met z’n drieën lekker buiten konden spelen.

Na verloop van tijd kwamen ze lekker in bad en bleven even binnen, alwaar ze prachtige bouwwerken fabriceerden. Toen het begon te regenen, trokken ze hun badpakken weer aan en renden ze gillend van blijdschap naar buiten om een regendans te maken.

Als je van de gebeurtenissen in je leven een feest kunt maken, dan ben je de rijkste mens op aarde. Althans, in mijn beleving. En kinderen die in vrijheid mogen opgroeien zijn rijk en kunnen ons heel veel mooie lessen leren.

Pin It on Pinterest

Share This