Hoe gaat dat spreekwoord ook al weer? Een zwaluw maakt nog geen zomer. Het betekent dat iets op een goed begin kan lijken, maar dat dat nog niet betekent dat het resultaat ook goed zal zijn. Ik dacht eraan toen ik wakker werd en een haan hoorde kraaien. Ik wilde graag vroeg beginnen met werken en dacht dat het me gelukt was om op een natuurlijke manier lekker vroeg op te staan. Toen ik op mijn wekker keek was het 1 minuut over 2.

En hoewel het me gelukt was om lekker vroeg wakker te zijn, vond ik het nog niet zo een goed idee om dan ook daadwerkelijk op te staan. Ik dacht aan het spreekwoord van de zwaluw en maakte ervan: Een haan maakt nog geen ochtend. Ik draaide me om en sloot mijn ogen, toen Tess om water kwam vragen. Ik schonk water in en klom weer terug in bed (letterlijk want wij slapen in de alkoof). Toen ik mijn ogen weer sloot, begon het apneu apparaat van Ted vreemde geluiden te maken. Ik draaide me op mijn rug en lag er naar te luisteren.

Vroeg beginnen is gelukt

En nu om tien voor 3 zit ik voor de camper deze post te schrijven. Ik verbaas me over de geluiden van leven buiten. Het zijn er best wel veel. De haan die te vroeg kraait, mensen die buiten lopen en honden die aanslaan. Op de achtergrond hoor ik auto’s en brommers rijden. “Waar zouden ze naar op weg zijn?”, vraag ik me af.

Vroeg beginnen met werken is gelukt, tenminste dat is het plan. Nu ik dan toch klaar wakker ben, kan ik net zo goed even wat werk doen. Ik hoef namelijk vandaag nergens specifiek om een bepaalde tijd te zijn.

Ik denk terug aan de keren dat ik in Nederland wakker heb gelegen en hoe ik de slaap niet meer kon vatten. Ik wilde niet uit bed gaan, omdat ik de volgende ochtend vroeg weer in de auto moest zitten om aan het werk te gaan. Ik moest presteren op vaste tijden en daar paste nachtbraken (raar woord) niet bij.

Vaak werd ik ’s nachts wakker met ideeën die ik graag wilde uitwerken, maar ik deed het zelden om bovengenoemde reden. De volgende ochtend was ik het grootste deel van het idee dan alweer vergeten.

Vrijheid is multifunctioneel

En terwijl de haan, die graag haantje de voorste wil zijn, op de achtergrond nog steeds hoor kraaien, realiseer ik me dat mijn vrijheid nu ook voor de nacht geldt.

Ik weet niet hoe ik me morgenochtend zal voelen, misschien wel geradbraakt (wat is dat toch met braken?) en misschien wel gewoon fit en fruitig. Wat ik wel weet, is dat ik aankomende middag natuurlijk gewoon lekker op het strand of waar we ook zijn een kleine siësta kan houden, net als de Spanjaarden.

Het maakt namelijk helemaal niet uit wanneer je slaapt en wanneer niet, als je de vrijheid hebt om mee te gaan in de flow van je lichaam. Mijn lichaam besloot om klaar wakker te worden om 2 uur ’s nachts en dat werd volledig ondersteund door kraaiende hanen en geluidmakende gezinsleden.

Ik luister naar het gesnurk dat uit de campers komt en voel me tevreden. De hele wereld kan me wakker houden, want slapen doe ik wel als mijn lichaam er weer aan toe is. Nu kan ik werken, zonder gestoord te worden. Of ben ik al gestoord?

Pin It on Pinterest

Share This