15 tips & tricks om voordelig te reizen
In ons gezin zijn budgetoplossingen een absolute must, aangezien we ons online bedrijf nog aan het opbouwen zijn en er nog niet voldoende geld binnenkomt. Daar komt bij dat Ted van dure dingen houdt en daar moet dan regelmatig een budgetoplossing tegenover gesteld worden. Zo blijven we in balans en dat is belangrijk, want als het aan ons ligt blijven we het anders doen!
Kun je ook wel wat tips gebruiken? Ik deel 15 van mijn beste budget tips hieronder met je.
Minimaliseer
Als je net als wij alles verkoopt en gaat wonen in een camper, dan kun je niet anders dan minimaliseren. Wij moesten de inhoud van een grote vrijstaande woning waar we 18 jaar hadden gewoond terugbrengen naar een paar kastjes in een camper.
Toen ik eraan begon vroeg ik me af hoe we al onze benodigdheden in de camper zouden krijgen en nu we een tijdje onderweg zijn, denk ik: we kunnen nog wel wat dingen wegdoen. Een mens heeft helemaal niet zoveel nodig. En als je niet veel spullen hebt en verbruikt, hoef je ook niet veel aan te schaffen als het stuk is of vervangen moet worden. Dat scheelt je per maand heel veel geld.
Ook als je gaat vliegen, is minimaliseren onwijs handig. Als al je spullen in je handbagage passen, dan scheelt je dat enorm veel geld aan tickets.


Kleine straatjes
Ook wij trappen er nog regelmatig in: op een terrasje gaan zitten met een killer view. Vaak mag je dan diep in de buidel tasten voor matig eten.
De beste restaurantjes vind je doorgaans niet op de boulevard, maar in de straatjes erachter. De kleine tentjes die niet opvallen, omdat er geen grote borden buiten staan met de gerechten die ze aanbieden.
Het zijn de restaurantjes die geen reclame meer nodig hebben omdat ze goed en betaalbaar zijn. Meestal zitten ze vol met locals.
Betekent dus wel dat je ze vaak pas kunt vinden op tijden dat de locals gaan eten en niet om het oerhollandse 18 uur. Je kunt op lokale tijden precies  zien waar het volstroomt en niet.
Slow traveling
Een inkoppertje misschien, maar hoe sneller je reist, hoe hoger je reiskosten. Als je net als wij met de camper reist, dan heb je per maand veel meer brandstofkosten als je je snel verplaatst dan als je rustig aan doet.
Het hangt er natuurlijk helemaal van af hoeveel tijd je hebt en daar moet je dan in je budget ook rekening mee houden. Heb je besloten om onbepaalde tijd te reizen, dan kun je het lekker rustig aan doen. Dat scheelt heel veel reiskosten.
Bovendien kun je veel meer zien als je langere tijd op een plek blijft. Er is vaak heel veel meer te zien en te beleven, dan je op het eerste oog ziet.
Toen we net met onze reis begonnen, jaagden we er honderden euro’s aan brandstof doorheen. Nu gaat dat een stuk relaxter en eerlijk gezegd word ik daar zelf ook een stuk relaxter van 😉


Kleine klusjes
Door vrienden werden wij geattendeerd op een Duits stel dat al jaren rondreisde met een caravan. Zij deden klusjes in ruil voor een standplaats. Zo stonden ze in Duitsland op een camping waar ze de toiletgebouwen onderhielden in ruil voor een standplaats en een warme maaltijd. Ze deden dat zo goed, dat ze bij hun vertrek nog geld meekregen.
Er zijn heel veel campings en camperplaatsen waar je klusjes kunt doen. Zeker als je handig bent, is er vaak wel wat mogelijk. Niet alleen op campings, ook met verhuurders van huizen kun je onderhoud doen in ruil voor een woonplek. Of wat dacht je van boerderijen, daar is ook altijd wat te doen.
Met deze mogelijkheden op je vizier, komt je droomreis misschien ineens een stuk dichterbij. Als je wat werkzaamheden combineert met voordelig reizen, dan heb je vaak helemaal geen vast werk nodig.
05
Wild kamperen
Je moet natuurlijk even kijken waar het wel en niet kan, maar er zijn heel veel plekken waar je vrij kunt staan met de camper bijvoorbeeld. Er zijn ook plaatsen waar het eigenlijk niet mag, maar waar het wel gedoogd wordt. Zo hebben wij in Tarifa een week heerlijk aan zee gestaan.
Vrij staan scheelt enorm in de kosten en compenseert voor de momenten dat we op een duurdere camping of camperplaats staan.
Er zijn landen zoals Noorwegen en Finland waar je wild mag kamperen. Er zijn ook landen waar het niet mag zoals Nederland. In landen waar het niet mag, zijn vaak toch speciale plekken waar het dan weer wel kan, zoals de paalkampeerterreinen bijvoorbeeld.
Check wat mogelijk is in de omgeving waar je bent en vraag het bij twijfel na. Vrij kamperen scheelt je niet alleen enorm in de kosten, je komt ook nog eens op de mooiste plekjes, zoals hiernaast in Tarifa.


06
Oppashuizen
Als je het leuk vind om in huizen of appartementen te verblijven, dan zou je ook eens kunnen kijken naar de mogelijkheid van oppashuizen.
Mensen die voor een bepaalde periode weggaan, hebben vaak behoefte aan iemand die op hun huis en vaak ook dieren past. Er zijn verschillende websites waar je oppashuizen kunt vinden. Google maar eens op house sitters en bekijk de mogelijkheden.
In Portugal gaat vanaf volgend jaar de regel in dat een huis minstens voor 60% van de tijd bewoond moet zijn. Dit heeft te maken met de branden van de afgelopen jaren. Deze bezettingsverplichting zal waarschijnlijk ook meer oppashuizen opleveren in Portugal. Het leuke daarvan is dat je dan gratis woont en je bent in een land waar het leven niet al te duur is.
Nadeel van oppassen is dat je je wel vast legt voor de afgesproken periode.
07
Uit logeren
Vlak voordat wij op reis gingen, werd ik door een kennis geattendeerd op de mogelijkheid om bij andere mensen te logeren via Servas. Als je lid wordt van Servas kun je 2 nachten bij mensen in huis logeren en in overleg langer. Omdat we te laat waren om het in Nederland te regelen, hebben we het in Hongarije gedaan. We hebben toen gelogeerd bij een gezin in Boedapest.
Het leuke van logeren bij locals is dat de mensen de tijd voor je nemen. Ze vertellen je graag iets over het land en nemen je mee om dingen te zien. Onze gastheer heeft ons meegenomen voor een wandeling op een heuvel vanwaar we een prachtig uitzicht hadden over de stad.
Naast Servas is er inmiddels ook couchsurfing wat op een soortgelijke manier werkt. Bij Servas betaal je ongeveer een tientje per jaar voor je lidmaatschap. Bij Couchsurfing kun je je gratis aanmelden en je kunt ervoor kiezen om een verified member te worden, wat eenmalig 54 euro kost.
Wij vonden het een superleuke ervaring om op deze manier te reizen. Enige nadeel is dat je soms lang bezig bent voordat je een logeeradres hebt gevonden en dat vraagt de nodige planningsvaardigheden.


08
Flexibele reisdata
Als je niet vast zit aan vaste data dan kan je dat een heleboel geld schelen. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van vliegtickets. Het wordt helemaal leuk als je ook nog flexibel bent als het gaat om vliegvelden. Zo vlieg je vanaf Eindhoven vaak een stuk goedkoper dan vanaf Amsterdam bijvoorbeeld.
Zeker in Europa vlieg je al voor een paar tientjes van de ene naar de andere stad. Vrienden van ons vliegen binnenkort met z’n vijven voor 200 euro heen en weer naar Sevilla. Kijk dat is leuk op vakantie gaan, toch?
Als je het hoogseizoen kunt vermijden dan is het helemaal feest. Sta je in juli en augustus nog voor 50 euro per nacht op een camping in Spanje – in het najaar sta je op dezelfde camping aan zee voor 2 tientjes. Bovendien heb je onderhandelingsruimte als je geen haast hebt en je de mogelijkheid hebt om een deurtje verder te kijken.
09
Slimme boodschappen
Als je niet al te moeilijk bent als het om eten en drinken gaat, dan heb je direct een groot voordeel. Je kunt dan namelijk eten en drinken uit de streek en dat gaat je bakken met geld kosten. Om een voorbeeld te geven: koop je in Portugal een buitenlands biertje dan ben je het drie- soms viervoudige kwijt van het bedrag dat je betaalt voor een biertje uit Portugal. En heel eerlijk gezegd vind ik de lokale biertjes helemaal prima.
Als we het dan toch over drank hebben: ook regionale wijn is vaak veel goedkoper. In Portugal koop ik een goede fles Portugese wijn voor 3 euro. Wil ik een Franse wijn, dan moet ik er zeker het drievoudige voor neerleggen.
Met eten werkt het precies zo. Als ik groenten en fruit koop uit de regio, ben ik voor een prikkie klaar. Wil ik persé dingen hebben die van ver komen dan mag ik wat dieper in de buidel tasten. Zo merk je bijvoorbeeld ook dat vis in kustplaatsjes veel goedkoper is, dan in het binnenland. Eigenlijk is het heel logisch.


10
Zelf plukken
In Nederland is plukken aan banden gelegd en kun je eigenlijk geen fruit plukken om jezelf te voeden. In Zuid Europa kun je op heel veel plekken naar hartelust plukken. In Spanje zagen wij regelmatig mensen zakken vijgen plukken bijvoorbeeld.
Ook in Italië, Slovenië, Hongarije en Portugal staan er veel fruit- en olijfbomen in parken, speeltuinen en langs wegen. Wat fruit voor eigen gebruik plukken is daar toegestaan. Het leuke is dat deze bomen niet bespoten zijn en dat je ook nog eens voedzaam en gezond biologisch fruit te pakken hebt.
Er zijn ook steeds meer boeren waar je voor een kleine wederdienst of een ruilartikel fruit mag plukken. Als je net als wij veel fruit eet, dan kan dat je een heleboel geld in de week schelen.
11
Vermijd toeristische plekken
Doordat onze planning hier en daar in de soep liep, kwamen wij precies in het hoogseizoen in Spanje terecht. Dat was niet ideaal want dat betekende torenhoge prijzen en overvolle campings. Al snel leerden we dat we ook in het hoogseizoen geld konden besparen door vooral niet in toeristische plaatsen neer te strijken.
Als we er per ongeluk terecht kwamen, konden we gelukkig ook nergens terecht en moesten we doorrijden. Als we dan langs de campings reden, zagen we hoe mensen hutje mutje aan zwembaden lagen. Voor ons weer een bevestiging dat massaal vakantie vieren in dezelfde periode nooit een goed idee is geweest.
Mocht je toch aan het hoogseizoen gebonden zijn, dan kun je het beste om de toeristische plaatsen heen reizen. Zo hebben wij de maanden juli en augustus in een aantal Spaanse kustplaatsjes doorgebracht waar nauwelijks mensen op het strand lagen en je een drankje hebt voor een euro.


12
Neem je fiets mee
Als je met de camper of caravan op pad gaat, dan is het een goed idee om je fiets mee te nemen. Een heleboel dingen kun je gewoon op de fiets doen. Toegegeven in het ene gebied is fietsen wat uitdagender dan in het andere gebied, maar dat vinden wij dan juist wel weer leuk. Regelmatig is boodschappen doen voor ons direct een intensieve workout, omdat we met volle boodschappentassen de berg weer op moeten fietsen.
Ik begrijp dat niet iedereen dat als een voordeel ziet, maar wij wel. Scheelt weer kosten voor sportieve activiteiten en je blijft er toch lekker slank en fit bij.
Aan de Spaanse kust kun je vaak eindeloos langs zee fietsen met schitterende vergezichten en dan is fietsen ineens niet zo inspannend meer.
En het scheelt je natuurlijk enorm veel kosten aan brandstof en andere vervoerskosten, want hé de fiets verbruikt niets!
13
Goedkoop huren
Als je dan toch niet wilt of kunt fietsen en regelmatig een auto wilt huren, overweeg dan een doorlopende huurautoverzekering. Die verzekering heb je voor ongeveer 70 euro per jaar.
Met een doorlopende huurautoverzekering, kun je je auto huren bij prijsvechters, wat heel veel geld scheelt.
Een bekende van ons huurde in Lissabon een auto voor 1,50 per dag. Hij had dan wel een eigen risico van 1000 euro, maar die was weer gedekt door de doorlopende huurautoverzekering.
In het hoogseizoen kun je natuurlijk niet huren voor zulke prijzen, maar erbuiten wel. Er staan buiten het seizoen zoveel auto’s stil, dat het voor maatschappijen slimmer is om ze voor een prikkie te verhuren.


14
Inzicht in je geld
Dit heeft op het eerste gezicht misschien niet zoveel te maken met besparen of geld verdienen en toch vind ik het een essentieel punt. Zeker als je moet rondkomen van een bepaald budget als je op reis bent.
Ik vind het zelf heel prettig om geld te pinnen en daar een uitgavenpost van te maken.
Stel je hebt een maandbudget van 1500 euro en daarvan heb je 300 euro vaste lasten, dan weet je dat je per maand van 1200 euro moet rondkomen. Deel dat door 31 dagen, dan heb je 38,70 per dag te besteden.
Als je dat contant bij je hebt, dan zie je direct of je binnen budget blijft. Alles wat je over hebt kun je bewaren voor de volgende dag en zo spaar je vooraf voor reizen en extra’s bijvoorbeeld.
15
Wordt digital nomad
Het mooiste is natuurlijk als je je niet druk meer hoeft te maken om geld als je op reis bent. Dat je binnen een paar uur per week je geld kunt verdienen en dat je de rest van de tijd kunt spenderen aan reizen en de dingen doen die je het allerliefste doet.
Dat kan natuurlijk alleen als je je geld locatie onafhankelijk kunt verdienen. Als je een online bedrijf kunt opstarten, dan kun je je geld verdienen van achter je laptop en het enige dat je dan nodig hebt is een wifi verbinding, een laptop en een telefoon.
Er zijn verschillende manieren om dit te doen en je hoeft er tegenwoordig niet eens technische kennis voor te hebben. Ik zal het je nog sterker vertellen, als je niet eens zou weten wat je online kunt doen, zijn er workshops waar je zonder enig idee, binnen 30 dagen de basis van je online bedrijf kunt neerzetten.
Wil je ook graag digital nomad worden, maar weet je niet hoe? Klik op de button voor ons gratis ebook, waarin we je vertellen hoe ook jij online geld kunt verdienen.
