8 Leuke dingen om te doen in Leer, Duitsland

door | 25 06 2023 | 0 Reacties

Na een periode van bijna 2 maanden in Nederland te zijn geweest, was Leer in Duitsland de eerste stop op weg naar Scandinavië. Ik had een route gemaakt, vanaf Friesland en Leer leek me de eerste leuke plaats om te stoppen.

We hebben geen haast, hoeven nergens op een bepaald tijdstip te zijn, dus maximaal 1,5 uur rijden per keer, leek me een goed idee. Toen ik wat info opzocht over Leer, las ik dat het een mooi stadje is in de regio Nedersaksen.

Volgens de verhalen heeft Leer een rijke geschiedenis, pittoreske oude stad en bruisende culturele scene.

In dit artikel vertel ik je over de 8 leukste dingen die je in Leer kunt doen.

Camperplaats

Op het moment dat we aankomen in Leer, is de camperparkeerplaats bezet met iets dat mogelijk een evenement gaat vormen. We zien wat campers op de gewone parking staan en besluiten zelf ook de camper hier te parkeren. We staan gratis, zonder voorzieningen, aan de rand van het centrum. Meer informatie over deze parking en de exacte locatie vind je hier.

Geschiedenis en cultuur

Leer heeft een rijke geschiedenis die ver teruggaat in de tijd. Oorspronkelijk begon de stad als een kleine handelsnederzetting aan de oevers van de Eems-rivier. Door de gunstige ligging groeide Leer al snel uit tot een belangrijk handelscentrum in de regio.

Handelsstad

De historische betekenis van Leer als handelsstad kan worden teruggevoerd tot de middeleeuwen. De stad profiteerde van haar strategische positie aan de rivier, waardoor handelaren gemakkelijk toegang hadden tot de Noordzee en verder. In die tijd floreerde de scheepvaart en bloeide de handel, wat de economie van Leer aanzienlijk stimuleerde.

Architectuur

De invloed van deze bloeiperiode is vandaag de dag nog steeds zichtbaar in de architectuur van Leer. De stad wordt gekenmerkt door prachtige vakwerkhuizen die dateren uit de middeleeuwen en de renaissance. Deze goed bewaarde gebouwen geven een sfeervol karakter aan de straten van Leer. Een wandeling door de oude stad is als een reis terug in de tijd, waarbij je wordt omringd door de historische ambiance van eeuwenoude gebouwen.

Cultuur

Naast de architectuur hebben historische gebeurtenissen en culturele invloeden de stad ook gevormd. Leer heeft vele ups en downs gekend gedurende de eeuwen, waaronder oorlogen en economische veranderingen. Deze gebeurtenissen hebben een stempel gedrukt op de cultuur van Leer en hebben bijgedragen aan de vorming van de lokale tradities en gebruiken.

Voorbeelden van oude tradities zijn:

1. Leeraner Gallimarkt

De Leeraner Gallimarkt een belangrijke jaarlijkse traditie in de stad. Dit volksfeest, dat teruggaat tot de middeleeuwen, omvat een kleurrijke kermis, marktkramen, optochten en verschillende festiviteiten. 

2. Blikebrennen

Blikebrennen is een traditioneel vreugdevuur dat wordt ontstoken op 21 februari. Het is een eeuwenoude Friese traditie die ook in Leer wordt gevierd. Inwoners verzamelen zich rond grote vreugdevuren, zingen traditionele liederen en genieten van gezelligheid en warmte terwijl ze afscheid nemen van de winter.

3. Shantykooroptredens

Leer heeft een rijke maritieme geschiedenis en de shantykoormuziek is daar nauw mee verbonden. Lokale shantykoren, bestaande uit zangers die traditionele zeemansliederen ten gehore brengen, zijn populair in de regio. Regelmatig treden deze koren op in Leer en zorgen ze voor een sfeer van nostalgie en maritieme tradities.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

1. Wandeling door het oude centrum & de haven

Maak een wandeling door de schilderachtige geplaveide straatjes van de oude stad en bewonder de prachtige vakwerkhuizen. 

Wij begonnen onze wandeling bij de haven waar we deze bibliotheek vonden (zie foto boven). 

Het voelt een beetje alsof je terug gaat in de tijd. Naast mooie architectuur zijn er gezellige cafés, boetiekjes en ambachtelijke winkels waar je lokale producten en souvenirs kunt vinden.

Alles lijkt met veel zorg te zijn gedaan.

2. Winkelen in leer

Als je van knusse winkeltjes houdt, dan kun je hier je lol op. De mooie winkelpanden zijn zorgvuldig en sfeervol ingericht. Je vind in de oude straatjes antiek, kleding, lokale delicatessen en interieur.

In de hoofdstraat, de Mühlenstraße, vind je meer reguliere winkels en winkelketens.

Grappig is dat er ook een aantal Nederlandse meubelzaken in Leer te vinden zijn.

Ik vond vooral de knusse winkeltjes leuk. Daar kan ik me op een regenachtige zaterdagmiddag heel goed in vermaken.

De Leeraner Wochenmark

Als je geluk hebt is er markt tijdens jouw bezoek. De Leeraner Wochenmarkt is een wekelijkse markt waar je verse producten, zoals groenten, fruit, kaas, vis en bloemen kunt vinden. Het is een levendige plek waar je de lokale producten kunt proeven en kopen.

3. Kopje thee met iets lekkers

In Leer is het moeilijk om alle uitnodigende café’s, restaurantjes en koffiehuisjes te weerstaan. Ze hebben stuk voor stuk een gezellige uitstraling en je krijgt er trek van.

Ik had gelezen over taart bij een bakkerij, waar we uiteindelijk niet zijn gaan zitten. We kwamen namelijk op de route een knus theehuisje tegen, die Sissi torte heet. Dat konden Tess en ik niet weerstaan, na ons bezoek aan het Sissi museum vorig jaar in Wenen.

We kozen er voor de chocolade praliné torte met een kopje eigenzinnige thee waarvan we niet meer precies weten wat erin zat.

Marzipankranz

De dag werd slecht voor mijn lijn, omdat we verderop in de knusse straatjes een bakkerij ontdekten die de zogenaamde  Marzipankranz verkocht. Het is een koek van amandelspijs (marzipan) in de vorm van een hoefijzer, met chocolade aan de uiteinden. Goddelijk en zeker een aanrader om te eten als je in Leer bent.

4. Theemuseum bezoeken

Ga mee op een boeiende reis door de geschiedenis van thee, van de oorsprong in Azië tot de verspreiding en populariteit over de hele wereld. Je leert over de ontdekking van thee, de handel in thee, en de invloed van thee op culturen en samenlevingen.

Het Theemuseum herbergt een indrukwekkende collectie theepotten, theekopjes, theeblikken en andere theegerelateerde artefacten. Je kunt verschillende stijlen, ontwerpen en materialen bewonderen die door de eeuwen heen zijn gebruikt om thee te serveren en te drinken.

Naast het verkennen van de geschiedenis en de collecties, biedt het Theemuseum ook de mogelijkheid om te genieten van thee proeverijen. Je kunt verschillende soorten thee proeven en meer leren over de smaken, aroma’s en bereidingswijzen. Daarnaast organiseert het museum ook workshops waar je zelf kunt ervaren hoe je thee op de juiste manier zet en serveert.

5. Wijn proeven

Er is rondom Leer een leuke wijnroute “Weinroute Ostfriesland”. Deze route neemt je mee door het prachtige landschap van Oost-Friesland en laat je kennismaken met de lokale wijnbouw en wijngaarden.

In Leer zelf zijn ook verschillende wijnhandelaren waar je wijn kunt proeven uit de streek.

6. Bekijk het Stoomschip

Het stoomschip “Prins Heinrich” werd in 1909 gebouwd en diende oorspronkelijk als een koninklijk jacht. Het schip was eigendom van Prins Heinrich van Pruisen, een broer van keizer Wilhelm II. Het schip was luxueus ingericht en werd gebruikt voor recreatie en officiële reizen.

Na vele jaren van verval werd het stoomschip “Prins Heinrich” in de jaren 90 gerestaureerd door een groep enthousiaste vrijwilligers. Het schip werd teruggebracht in zijn oorspronkelijke glorie en is nu toegankelijk voor het publiek.

7. Boottochtje

In de haven van Leer vind je verschillende mogelijkheden voor een rondvaart.

8. Bezoek aan Evenburg kasteel

Kasteel Evenburg werd gebouwd in de 17e eeuw als een versterkt herenhuis voor de Oost-Friese vorsten. Het kasteel diende oorspronkelijk als een residentie en jachtslot. Het werd ontworpen in de stijl van het Nederlandse classicisme en is een opvallend voorbeeld van de architectuur uit die tijd.

Het kasteel ligt buiten het centrum op ongeveer 30 minuten lopen van de parking.

Natuurlijke schoonheid

Behalve dingen doen in het centrum van Leer, kun je ook genieten van de prachtige natuur rondom Leer. Je kunt er heerlijk fietsen en/of wandelen.

De Waddenzee

Leer ligt niet ver van de Waddenzee, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het Waddengebied is een uniek natuurgebied dat bekend staat om zijn uitgestrekte slikken, zandbanken en duinen. Het is de thuisbasis van een rijke biodiversiteit en speelt een cruciale rol als rustplaats voor trekvogels.

Natuurliefhebbers kunnen deelnemen aan georganiseerde excursies of wandelingen maken over de wadden om de unieke flora en fauna van dit gebied te ontdekken.

 

Culinaire hoogtepunten

Broodje vis

Wat ik leuk vond aan Leer is dat er veel Nederlandse invloeden zijn. Zo kun je er een broodje haring eten. Wel iets anders dan in Nederland, maar zeker ook heel lekker. Naast het broodje haring, worden er veel andere broodjes vis verkocht, zoals een broodje garnalen of gerookte paling. Ook kibbeling vond ik op de menukaarten van diverse visrestaurants.

Nog meer vis

Als je van vis houdt, ben je hier op de goede plek. Enkele specifieke gerechten uit de regio zijn:

Matjesteller

Een klassiek gerecht met haring, ook wel bekend als ‘Matjes’ in het Duits. De haring wordt op verschillende manieren bereid en geserveerd, vaak met uien, augurken en aardappelen.

Finkenwerder Scholle

Een gerecht met gebakken scholfilet, geserveerd met gebakken spek, uien en aardappelen. Het is een klassieke vismaaltijd in de regio.

Labskaus

Een traditioneel gerecht dat vaak wordt geassocieerd met de zeemanstraditie. Het bestaat uit gestampte aardappelen, gekookt rundvlees, uien en bieten, geserveerd met ingelegde haring, augurken en een gebakken ei.

Iets anders dan vis

Bohneneintopf

Een stevige bonensoep, gemaakt van witte bonen en verschillende soorten vlees, zoals varkensvlees, spek of worst. Het is een populair gerecht tijdens de koudere maanden.

Grünkohl und Pinkel

Een gerecht dat bestaat uit gestoofde boerenkool (Grünkohl) en Pinkelworst, een gerookte worst gemaakt van boekweitmeel, spek en varkensvlees. Het wordt vaak geserveerd met gekookte aardappelen en mosterd.

Conclusie

Leuk voor een dagje

Ik hou van kneuterige plaatsjes en Leer is zo een plaatsje. Het is niet super groot en er is niet heel veel spectaculairs te beleven, dus leuk voor een dagje.

In onze video over Leer, hoor je wat Ted ervan vond.

Vind je dit een leuk artikel?

Pin het op Pinterest

Meer reisverslagen

Meer reisverslagen vind je hier en als je verhalen wilt lezen dan kun je terecht op onze blog.

geef hieronder je reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This